Većinski vlasnik prodaje Formulu 1 za nevjerovatnu cifru

Dodajte komentar

Investicioni fond CVC Capital Partners većinski je vlasnik Formule 1 (F1) koji je najavio prodaju ovog profitabilnog takmičenja.

Za vlasnički udio od 35 posto u F1 traže 10 milijardi ili pet puta višu cijenu od one za koju su F1 kupili 2006. godine.

Ružno pače, pa labud

Kao najizgledniji kupci, iako informacije još nisu potpune, navode se medijski mogul Rupert Murdoch i njegov British Sky Broadcasting, zatim katarski državni investicioni fond te RSE Ventures u vlasništvu Stephena Rossa, predsjednika kluba Miami Dolphins. Iako u trenutku kupnje situacija u F1 nije bila obećavajuća, kako zbog korupcionog skandala osnivača i jednog od vodećih ljudi Bernija Ecclestona tako i najava spora brojnih vozača oko isplate plata, takmičenje se u narednoj deceniji za CVC pretvorilo u ekonomski spektakularan posao.

CVC je zaradio 4,5 milijardi dolara, dvostruko više od prosječne zarade privatnih investitora. No, poslovanje CVC-a ipak nailazi na kritike. “Iako je CVC znatno poboljšao upravljačku strukturu, sav bi novac trebalo da ostane u sportu, što nije slučaj kod modela finansijskog investitora“, smatra Xander Heijnen, bivši portparol Grand Prixa. Privlačenje investitora što je bio finansijski fokus CVC-a pokazalo se isplativo po njih, ali je paralelno s time F1 gubio na gledanosti.

Mediji donose vrijednost

Stoga bivši izvršni direktor Mercedes F1 tima, Nick Fry, u prodaji vidi novi potencijal za F1, posebno ako takmičenje pređe u ruke platforme poput Murdochovog Skya. “Medijska kompanija poput Skya mogla bi donijeti veliku vrijednost Formuli 1“, komentarisao je Fry. CVC za sada odbija da komentariše najave, dok je Bernie Ecclestone za Bloomberg komentarisao  kako je prodaja izgledna jer je CVC orijentisan na profit.

Poslovni.hr

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *