Pad funte nakon Brexita pogodovao britanskom turizmu

Dodajte komentar

Rezervacije avio karata karata za Britaniju porasle su 4,3 posto u mjesec dana nakon odluke Britanaca o napuštanju Evropske unije, a i niz drugih podataka ukazuje na pozitivan uticaj pada kursa funte na britanski turizam.

Od 23. juna i referendumske odluke o ‘Brexitu’ kurs funte prema dolaru pao je oko 13 posto, na najniže nivoe u više od 30 godina, a u odnosu na euro otprilike 10 posto.

I dok bi niža cijena funte mogla negativno uticati na potrošnju britanskih turista u inostranstvu, stranim turistima u Britaniji smanjuje troškove.

Tako su rezervacije za avionske karte za letove u Britaniju iz Hong Konga u mjesec dana porasle za 30 posto, iz SAD-a za 9,2, a iz Evrope za 5 posto, piše BBC.

ForwardKeys, organizacija koja analizira oko 14 miliona rezervacija dnevno, poručila je da je ‘Brexit’ imao “neposredan, pozitivan uticaj” na britanski turizam.

Najpovoljniji kurs funte u nekoliko decenija vjerovatno je glavni pokretač rasta rezervacija za Britaniju. Podaci u idućim mjesecima pokazaće je li taj rast rezervacija nakon ‘Brexita’ održiv“, kazao je Olivier Jager, izvršni direktor ForwardKeysa, za BBC.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *