Obnavljaju pokidane veze Turske i Rusije

Dodajte komentar

Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastaće se danas u Sankt Peterburgu sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, najavljujući da želi da resetuje odnose sa Rusijom i da zvanična Ankara i Moskva krenu ispočetka i ponovo pokrenu saradnju u čitavom nizu sektora.

Erdogan je dao intervju TAS S-u uoči današnjeg sastanka sa Putinom u Sankt Peterburgu, koji bi trebalo da okonča period visokih tenzija između dvije zemlje, uzrokovanim turskim obaranjem ruskog vojnog aviona u novembru prošle godine, prenio je Rojters.

Predsjednik Turske je u intervjuu više puta Putinana zvao dragim i poštovanim Vladimirom, kao i prijateljem.

Čini mi se da bi ova posjeta mogla da bude prekretnica u našim bilateralnim odnosima i prilika da ponovo krenemo ispočetka“, rekao je Erdogan.

AP navodi da Erdogan stiže u Rusiju u vrijeme sve napetijih odnosa Turske sa njenim tradicionalnim saveznicima u SAD i Evropi,nakon obračuna vlasti u Ankari s osumnjičenima za propali puč 15. jula.

Agencija naglašava da će posjeta šefa turske države Sankt Peterburgu i razgovori sa Putinom biti prvo Erdoganovo putovanje u inostranstvo nakon propalog puča, tokom kojeg je grupa odmetnutih turskih vojnih oficira pokušala da preuzme vlast korišćenjem borbenih aviona, helikoptera i tenkova u noći punoj nasilja tokom koje je stradalo više od 270 ljudi.

AP ocjenjuje da su i Turska i Rusija, države koje su nekada jedna drugu nazivale strateškim partnerima, pogođene razdorom u odnosima koji je trajao oko sedam mjeseci – ruska zabrana prodaje turističkih paket aranžmana za Tursku i embargo na uvoz poljoprivrednih proizvoda zadali su bolan udarac toj mediteranskoj zemlji, a i Moskva je platila cijenu pošto su projekat ruskog gasovoda ka Turskoj i drugi unosni poslovi odloženi u stranu.

Erdogan je intervjuu TAS S-u optužio Zapad da koristi duple standarde u odnosu i na Tursku gleda sa predrasudama.

Ovo će biti istorijska posjeta, novi početak. Vjerujem da će razgovorima sa mojim prijateljem Vladimirom Putinom biti otvorena nova stranica u bilateralnim odnosima. Naše zemlje imaju mnogo toga da urade zajedno“, rekao je Erdogan za TAS S, a prenio Rojters.

Tanjug

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *