Nagradni fond na turniru za igricu “Dota 2” dostigao 20 miliona dolara

Dodajte komentar

Petorica igrača koji pobijede na najvećem godišnjem turniru u igri Dota 2 odnijeće kući nešto manje od devet miliona dolara.

Naravno, oni neće zadržati sav novac, već će dio otići na porez, sponzorima i timu koji predstavljaju. Ipak, neki od njih, koji imaju zavidne gejmerske karijere, već jesu milioneri.

Nagradni fond za “The International 2016”, prestižni turnir u jednoj od najpopularnijih igara na svijetu, probio je tokom vikenda nevjerovatnih 20 miliona dolara i za samo pet godina se uvećao za dvadeset puta.

O tome koliko je takozvana esports industrija narasla govori i činjenica da će petoplasiran i šestoplasirani timovi osvojiti skoro isto novca koliko je ukupno podijeljeno na premijeri turnira 2011. godine.

Ako mogu da se povuku paralele između sportista i esportista, dovoljno je reći da pobjednik predstojećeg teniskog US Opena nosi kući 4,5 miliona dolara.

Turnir organizuje gigant u industriji video igara kompanija Valve, a zanimljivo je i to što je tek 1.600.000 dolara dala kompanija sa sponzorima, a ostatak novca je praktično platila zajednica. Valve svake godine u fond preusmjerava 25 odsto prihoda od specijalnih, virtuelnih, kozmetičkih dodataka za igru, koji su vezani posebno za ovaj turnir.

Takozvani Battle Pass igračima tokom nekoliko mjeseci omogućava da, kao i za vrijeme “pravih” sportskih takmičenja, skupljaju sličice sa svojim omiljenim igračima, predviđaju pobjednike, najbolje igrače, ali i igrajući igru dobijaju kozmetičke dodatke za svoje heroje.

Battle Pass košta nešto manje od deset dolara, a nagrade se dobijaju ispunjavanjem zadataka u Compendiumu (tzv. questova i achievementa) i “levelovanjem” samog Compendiuma. Međutim, postoji i prečica, koja se naravno plaća novcem.

Vrijedi istaći i da neke kozmetičke dodatke je praktično nemoguće dobiti samo igranjem i za njih je potrebno ulaganje od više desetina, pa čak i stotina dolara.

Takmičenje se tradicionalno odvija u čuvenoj Ki Areni u Sijetlu, pred oko 17.000 gledalaca i miliona koji prate preko interneta mečeve, a za glavnu nagradu se bori 16 timova iz cijelog svijeta.

Ove godine najviše igrača je iz Kine (21), Švedske (11), Filipina (10) i SAD (8).

B92

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *