Putovanje u inostranstvo: Evo koliko koštaju putarine u Evropi

Dodajte komentar

U slučaju da ste ovog ljeta planirali putovanje po Evropi, osim troškova za gorivo, morate da računate i na putarine. U zavisnosti od zemlje kroz koju prolazite, putarine se naplaćuju ili putem vinjete (specijalne elektronske etikete u vidu naljepnice) ili na samim stanicama na autoputu u zavisnosti od pređene kilometraže.

U većini zemalja koje koriste sistem naplate putem vinjete, moguće je kupiti vinjetu za različit period, od sedam dana do godinu. Međutim, postoje i izuzeci, pa na primjer u Švajcarskoj možete da kupite samo godišnju vinjetu. Vinjeta koja nije zalijepljena na vjetrobransko staklo je nevažeća, pa će vas kontrolori kazniti kao da je nemate.

Novi izazov sa kojim mogu da se susretnu vozači je sve izraženija digitalizacija naplatnih punktova. Tako odnedavno u sjevernoj Italiji postoje dionice za koje putnici unparijed moraju da se registruju na internetu, na šta turisti često nijesu pripremljeni.

Takođe, na put ne krećite bez platne kartice. Na mnogim naplatnim stanicama bez osoblja u Francuskoj, Italiji i Španiji plaćanje u gotovini je nemoguće.

Još jedna prepreka može da bude i različita kategorizacija vozila. Svaka zemlja ima sopstveni sistem klasifikacije. To treba da uzmu u obzir posebno vozači kombija i kampera.

U Italiji sve češće tehnički kvarovi na naplatnim punktovima uzrokuju probleme. Rampe su otvorene pa možete nesmetano proći bez plaćanja, ali to se nikako ne preporučuje. Savjetuje se da pritisnete dugme za pomoć i zatražite dokument na osnovu koga putarinu možete da platite naknadno.

U Mađarskoj, na primjer, postoji elektronska vinjeta, takozvana e-matrica. Obratite pažnju na podatke na potvrdi sličnoj fiskalnom računu koji dobijate, posebno na broj registarskih tablica, a tek onda zalijepite naljepnicu. Naknadna zamjena košta pet eura. Ko ne uoči grešku, računa se kao da nema vinjetu, a kazna je 50 eura.

Inače, kazne za neposjedovanje vinjete su uvijek visoke, a u tome prednjači Slovenija, gdje se kazna kreće od 300 do nevjerovatnih 800 eura, ali ako platite u kešu na licu mjesta kazna je 150 eura. Sa druge strane, u Austriji policija može da vam “progleda kroz prste” naplativši vam opomenu od 120 eura, umjesto standardne kazne od 120 eura.

Naokolo nije brže

Ukoliko želite da izbjegnete plaćanje putarina, podesite tu opciju navigaciji ili jednostavno izbjegavajte autoputeve koji su označeni kao “ ”peage” (Francuska), “pedaggio” (Italija) ili “peaje” (Španija).

Međutim, računajte da ćete dosta sporije napredovati jer su ti putevi dosta opterećeni.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *