Dolar oslabio prema jenu nakon poruka Feda

Dodajte komentar

Dolar je oslabio u četvrtak prema jenu na međunarodnim deviznim tržištima jer su splasnula očekivanja da će japanska centralna banka radikalnim mjerama poduprijeti ekonomiju, kao što su se ulagači nadali, dok sa sjednice američke centralne banke Fed nije bilo jasnih signala kada će povećati kamatne stope.

Dolar je u takvim okolnostima oslabio gotovo 0,9 posto prema jenu, na 104,48 jena. Euro je pak prema dolaru ojačao oko 0,4 posto, na 1,1103 dolara.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema ostalih šest vodećih svjetskih valuta, skliznuo je 0,7 posto, na 96,343 boda, najnižu nivo u posljednje dvije nedjelje. To znači da je na putu najvećeg dnevnog gubitka u posljednjih osam nedjelja.

Japanski premijer Shinzo Abe u srijedu je iznenadio učesnike tržišta objavom neočekivano izdašnog programa podsticaja ′teškog′ 28.000 milijardi jena (265 milijardi dolara), stvarajući pritisak na centralnu banku Bank of Japan (BOJ) da i ona odgovori agresivnim mjerama ublažavanja monetarne politike.

Uz to, podstakao je špekulacije da su nestandardne mjera poput ′novca iz helikoptera′ – direktnog davanja novca kompanijama i potrošačima – možda ipak u planu.

Ulagači su mislili da što veći bude paket fiskalnih podsticaja, to je veća vjerovatnoća da će se vlada morati koordinirati sa centralnom bankom i da bi to povećalo vjerovatnoću da sutra BOJ objavi nešto tipa novca iz helikoptera. No, stvarnost je takva da BOJ neće takvo nešto objaviti. Tržišta su bila previše optimistična očekujući agresivnije monetarno ublažavanje u Japanu, a takva su očekivanja sada splasnula“, kazao je Lee Hardman, valutni analitičar u banci Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ.

Američki Fed u srijedu je po završetku dvodnevne redovne sjednice tržištima poručio da je manje zabrinut u vezi mogućih šokova u američkoj ekonomiji, sugerišući time da podizanje kamatnih stopa već u septembru nije u potpunosti isključena opcija, premda ništa u tom smislu nisu jasno signalizirali.

Fokus se sada preusmjerava na poruke BOJ-a u petak, nakon završetka dvodnevne sjednice, koje bi ulagačima trebale da daju bolji uvid u planove centralne banke u Japanu.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *