Eco-Invest preuzima Palomu

Dodajte komentar

Nakon uspješnih pregovora, kompanija Paloma je juče potpisala ugovor o dokapitalizaciji od 18,2 miliona eura sa slovačkim finansijskim fondom Eco-Invest.

Dioničari Palome će povećanje osnovnog kapitala i ponuđenu cijenu po dionici od 4,01 eura potvrditi u petak na skupštini društva.

Nakon sticanja dionica u postupku dokapitalizacije, u skladu sa Zakonom o preuzimanjima, Eco-Invest je dužan da objavi ponudu za preuzimanje preostalih 3,395.834 dionica Palome. Za njih će postojećim 702 dioničara, ako svi prihvate ponudu za preuzimanje, isplatiti dodatnih 13,6 miliona eura, pri čemu bi slovenački državni holding (SDH) kao gotovo 71-postotni vlasnik dobio najviše, odnosno 9,7 miliona.

Nakon potpisivanja ugovora Tadej Gosak, izvršni direktor Palome, rekao je da su u kompaniji zadovoljni što su postigli važan korak u procesu dokapitalizacije.

Eco-Invest nas je uvjerio da je sposoban i posvećen ulaganju u razvoj Palome zbog svog dugogodišnjeg rada u proizvodnji higijenskih papira i dubokog razumijevanja industrije papira i celuloze u regionu. Uspješno zaključen proces dokapitalizacije će nam omogućiti finansijsku i stratešku podršku Eco-investa za nastavak restrukturiranja kompanije i implementaciju strateškog investicijskog programa. Palomi su potrebna dodatna ulaganja u poboljšanje radnih uslova, povećanje proizvodnih kapaciteta i efikasnosti. Tom investicijom slijedimo cilj da postanemo vodeći proizvođač i dobavljač higijenskih papira u Adria regiji i šire“, kazao je Gosak.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *