4 koraka savršene pripreme za razgovor za posao – savjet direktorice HR sektora banke

1 komentar

Autor: Tatjana Keković, direktorica Službe ljudskih resursa u Erste banci

Moj posao je da razgovaram s ljudima i vodim računa o ljudskim resursima i odnosima u banci. Prvi utisak koji steknem o nekom je mnogo važan za formiranje mog stava, a na razgovoru za posao, prvi utisak je jedino što imam. Zato mi je jako važno da u tom razgovoru vidim pravo lice sagovornika.

Odlazak na razgovor za posao je stresan sam po sebi, a kad se još doda milion savjeta koje dobijete što od vama bliskih osoba, što surfujući internetom, možete vrlo lako pasti u zamku da više razmišljate o tome šta ćete obući i kako sjesti, kako držati ruke i kontrolisati glas, nego kako se suštinski pripremiti za razgovor.

Priprema jeste najvažnija, ali ni sa čim ne treba pretjerivati. Sa druge strane, nije tako komplikovana i ne zahtijeva puno vremena kako vam to možda izgleda.

hr slika

  1. Upoznajte se sa kompanijom kod koje aplicirate za posao, i to ne samo čitajući o njoj, već pokušajte da “osjetite” kompaniju i iz cipela klijenta. Tako ćete naučiti nešto više o svom potencijalnom poslodavcu, a takvo iskustvo može biti vrlo korisno na razgovoru za posao. Čak je vrlo vjerovatno da će vas potencijalni poslodavac pitati da li ste imali iskustva sa kompanijom kod koje aplicirate za posao i kakva su.
  2. Razmišljajte koja su to znanja i vještine koja su potrebna za obavljanje posla za koji ste se prijavili. To što ste na razgovoru za posao znači da je neko već procijenio da su vaša stručna znanja zadovoljavajuća, te se u tom dijelu opustite i ne pokušavajte da ostavite utisak da u tom domenu znate više nego što stvarno znate. To se lako provjeri, a možete izgubiti kredibilitet pokušavajući da ostavite utisak da što više znate. Ništa gore od kandidata za posao koji se ponaša kao da sve zna. Stoga se fokusirajte na kompetencije i vještine koje imate i njih stavite u prvi plan, jer je to ono što vaš budući poslodavac suštinski pokušava da utvrdi na razgovoru na posao – da li ste “perfect fit” za poziciju i kompaniju, da li dijelite stavove, vrijednosti i ponašanja kompanije. Pa i logično je, stručni dio već znate ili imate potencijal da naučite, a vještine, ponašanja i stavovi ipak se malo teže “uče”.
  3. Sljedeća veoma važna stvar je aktivno slušanje. Ako bi trebalo da izdvojim jednu stvar koja može da uruši čitav razgovor za posao – to je kad prekidate onoga ko vam postavlja pitanje, ne slušate šta vam osoba koja razgovara sa vama govori već ste fokusirani i razmišljate o tome šta ćete vi reći (i vjerujte mi, to se vrlo lako vidi).
  4. Obično na kraju svakog razgovora za posao imate priliku da postavite pitanja potencijanom poslodavcu. To je odlična prilika da razriješite sve nedoumice koje možda imate. Vodite računa da time pokazujete potencijalnom poslodavcu šta je vama bitno i da to govori o vašim vrijednostima i stavovima (a ranije sam navela koliko je to važno). Nikako ne postavljate pitanja samo da biste nešto pitalii. Sasvim je OK da nemate ništa da pitate, to može značiti da ste uspostavili odličnu komunikaciju i riješili sve nedoumice u toku razgovora.

Na kraju, budite pozitivni. Ono što nikako ne biste smjeli da zaboravite da ponesete na razgovor za posao je – vaša ličnost. Budite to što jeste!

Izvor: Erstebank.me

 

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • aktivno slusanje je sinonim za trazimo poslusnika koji ce se kriti iza recenice “nije moj posao” kad postane dio tima…zar ovo nije najjaca banka u sistemu?

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *