U minusu bilo sedam osiguravača

Dodajte komentar

Sektor osiguranja prošlu godinu završio je sa gubitkom od 2,73 miliona eura što je prvi negativan rezultat od 2011. godine.

Prema Izvještaju o stanju u tom sektoru za 2015. godinu, koji je juče usvojio skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet, od 11 osiguravajućih kuća sedam je ostvarilo dobit od 4,68 miliona eura, dok su četiri imale gubitak od 7,44 miliona. Pozitivno su poslovali Grawe, Sava Montenegro, Generali, Lovćen životno, Uniqa životno, Swiss i Wiener. Negativno su poslovali Uniqa neživotno, Merkur, Atlas lajf i Lovćen neživotno osiguranje.

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANP) Branko Vujović objasnio je poslanicima da je gubitak dominantno nastao zbog Lovćen osiguranja koje je imalo gubitke jer je ulagalo novac u nekretnine.

To osiguravajuća kuća je u januaru izvršila dokapitalizaciju od 7,5 miliona eura kazao je Vujović.

Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da se ulaganje u nekretnine vratilo kao bumerang osiguravačima i da treba vidjeti da li i kod ostalih osiguravajućih kuća ima tih rizika.

Zoran Jelić (ĐPS) je ocijenio pozitivnim to što raste životno osiguranje, iako je to nedovoljno u tržišnom udjelu. Na njegovo pitanje koji su razlozi za nizak udio, izvršni direktor ANO Biljana Pantović je odgovorila da tome, između ostalog, doprinosi nizak životni standard stanovništva.

Vijesti

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *