Državna pomoć: Za četiri preduzeća devet miliona

Dodajte komentar

Dodijeljena državna pomoć u prošloj godini iznosi 23,4 miliona eura, što je 16,6 odsto manje nego lani, piše u izvještaju o dodijeljenoj državnoj pomoći koji je dostavila Komisija za kontrolu državne pomoći (KKDP) .

Državna pomoć od 23,4 miliona je u ukupnom iznosu najmanja u odnosu na članice EU, a iznosi 0,65 odsto BDP-a koji je procijenjen na 3,6 milijardi. Po zaposlenom državna pomoć je iznosila 132,89 eura, a po glavi stanovnika 37,57 eura.

Od 23,4 miliona državnim i privatnim preduzećima je podijeljeno devet miliona. Crnogorskom elektroprenosnom sistemu, u kojem je predsjednik odbora direktora Dragan Leketić, pomognuto je sa četiri miliona, Željezničkom prevozu sa 3,8 miliona, Rudnicima mrkog uglja 550 hiljada i Nacionalnim parkovima pola miliona.

I ove godine je najveći dio pomoći bio dodijeljen u središnjem regionu i Podgorici, na šta su mnogi poslanici sa sjevera ukazivali proteklih godina. U središnjem regionu je dodijeljeno 17,5 miliona eura pomoći ili 74,7 odsto, na sjeveru 2,8 miliona što je 12 odsto i na Primorju 2,64 miliona ili 11,3 odsto. Iznos pomoći u središnjem regionu je veći tri puta od pomoći dodijeljene na sjeveru i primorju zajedno.

U opštini Podgorica je dodijeljeno 60,4 odsto pomoći ili 14,1 milion, dok je u ostale 22 opštine podijeljeno 9,3 miliona. Iznos državne pomoći preko milion je dodijeljen u opštinama Bijelo Polje 1,74 miliona, Cetinje 1,44 miliona i Petnjici 1,06 miliona. U ostalim opštinama dodijeljena pomoć se mjerila hiljadama eura, a najmanja pomoć je podijeljena u Gusinju 7,9 hiljada, što je 0,03 odsto ukupno podijeljene državne pomoći.

Dan

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *