Đukanović: I dalje imamo enormno visoke kamatne stope

1 komentar

Bankarski sistem ne korenspondira svojom politikom sa onim što je strategija našeg ekonomskog razvoja, rekao je na sjednici Upravnog odbora PKCG premijer Milo Đukanović.

Od obnove nezavisnosti do danas Crna Gora je napravila ozbiljne ekonomoske pomake, ali smo daleko još od onoga gdje želimo biti, kazao je Đukanović

Kao predsjednik Vlade nijesam zadovoljan ovom odličnom stopom rasta od 3,2 odsto u prethodnoj deceniji. Neophodne su nam više stope rasta. Imperativ je da pokušamo da dalje dinamiziramo rast i zato Vlada uporno pokušava da stvara uslove da ostvarujemo projekciju rasta na godišnjem nivou u zoni između četiri i pet odsto. Smatram da je to realno, bez obzira što je i ambiciozno“, istakao je Đukanović.

Snažan impuls

Crna Gora je, smatra Đukanović, svoj ekonomski rast ostvarila u vremenu kada je evropska ekonomija bila u velikoj krizi.

Ako se godišnja stopa rasta od 3,2 odsto ostvari u vremenu u kojem je od deset godina evropska ekonomija osam provela u krizi, onda taj pokazatelj dobija na vrijednosti“, tvrdi predsjednik Vlade.

Kada je u pitanju bankarski sistem, premijer smatra da on ne korenspondira svojom politikom sa onim što je strategija ekonomskog razvoja Crne Gore.

Ne možemo da ne primijetimo neke nelogičnosti, da su i dalje enormno visoke kamatne stope u Crnoj Gori u odnosu na ono što je čak i region, a kamoli dalje evropsko okruženje“, kazao je Đukanović i dodao da postoji jako dinamičan rast depozita i nesrazmjerno nizak rast kredita.

Povjerenje

Od 2006. do danas priliv direktnih stranih investicija iznosio je 7,3 milijardi eura.

Crna Gora je prosječno imala priliv direktnih stranih investicija između 18 i 19 odsto godišnje u odnosu na BDP. To je izuzetan pokazatelj i važan impuls jednoj ekonomiji kojoj su potrebne strane investicije“, rekao je Đukanović.

On smatra da je priliv stranih investicija mnogo više od samog ulaska novca u crnogorsku ekonomiju.

“To je pokazatelj da međunarodna investiciona javnost ima povjerenje u ovu državu. Investitor je mogao novac da uloži bilo gdje na kugli zemaljskoj, ali je uradio to baš ovdje. Biće da je to uradio racionalno i da je procijenio da bi se njegovi interesi možda bolje mogli ostvariti ovdje nego negdje drugo“, saopštio je Đukanović.

Dnevne novine

Podijeli ovaj članak
1 Komentar
  • Nesto je dobro lose sa bankarskim sektorom, kada premijer vidi ono sto ni CB CG ni jedna bankar ne vidi, i sto je jos gore, ovdje su podaci na strani premijerove pretpostavke. Ali i premijer ima pogresne savjetnike za ovakve tvrdnje jer su cinjenja takvih savjetnika dovela do stanja u kojem su banke odsutne iz razvojnih inicijativa i ne podrzavaju zilav i postojan SME sektor, a trebale bi da su bar tri puta vece u podrsci od IRF-a.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *