CBCG: Banke uspješne u restrukturiranju loših kredita

Dodajte komentar

Banke su u prvom kvartalu ove godine bile uspješne u primjeni opcije restrukturiranja loših kredita, što je rezultiralo njihovim smanjenjem od 5,6 odsto, saopšteno je iz Centralne banke (CBCG).

Banke su, sa druge strane, bile manje efikasne kada je u pitanju opcija prinudnog rješavanja nekvalitetnih kredita”, kazali su iz CBCG.

Savjet CBCG je na današnjoj sjednici usvojio Informaciju o realizaciji strategija i operativnih ciljeva banaka za rješavanje nekvalitetnih kredita u prvom kvartalu.

Usvojen je i Makroekonomski izvještaj CBCG za prvi kvartal, u kojem se navodi da većina sektora u privredi ostvaruje rast u jednogodišnjem uporednom periodu.

Rast se bilježi u sektoru turizma, saobraćaja, šumarstva i građevinarstva, dok je pad evidentiran u ukupnoj industrijskoj proizvodnji. Zabilježeno je povećanje deficita tekućeg računa, koje je i bilo projektovano imajući u vidu gradnju autoputa“, dodaje se u saopštenju.

Iz CBCG su ocijenili da je bankarski sistem bio stabilan, što potvrđuju koeficijenti solventnosti i likvidnosti koji su bili značajno iznad propisanog nivoa.

Nivo aktivnih i pasivnih kamatnih stopa i dalje je u padu. Konstatovan je nastavak trenda pada loših kredita i da su oni sve manje sistemski problem, a sve više individualni. Zabilježen je blagi rast broja zaposlenih u martu ove godine u odnosu na prethodni mjesec, kao i u odnosu na mart prošle godine“, rekli su iz EPCG.

Savjet CBCG je usvojio i Izvještaj o kretanju cijena za prvi kvartal.

Anketa CBCG je pokazala da većina banaka i privrednika smatra da će se godišnja stopa inflacije u ovoj godini kretati između jedan odsto i 1,5 odsto, odnosno između 0,5 odsto i jedan odsto“, rekli su iz CBCG.

Savjet je zaključio i da je finansijski sistem stabilan, a nivo sistemskog rizika umjeren.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *