Funta pod pritiskom Brexita zaronila ispod 1,30 dolara

Dodajte komentar

Na svjetskim valutnim tržištima i prošle nedjelje je u fokusu ulagača bila britanska funta, a njen kurs prema dolaru skliznuo na novi najniži nivo u 31 godinu jer se ulagači plaše mogućih posljedica ‘Brexita’.

Na kraju trgovanja u petak kurs funte iznosio je 1,2955 dolara, što je 2,4 posto manje nego nedjelju dana prije, a u jednom trenutku skliznuo je na samo 1,2798 dolara, novu najniži nivo od 1985. godine.

I euro je prošle nedjelje oslabio, pa je njegova cijena prema američkoj valuti skliznula 0,8 posto, na 1,1050 dolara.
Euro je oslabio i u odnosu na japansku valutu, za 2,7 posto, na 111,10 jena.

I dolar je oslabio prema ‘japancu’, za 2 posto, na 100,50 jena.

Od 23. juna, kada su Britanci na referendumu izglasali izlazak zemlje iz Evropske unije, kurs funte prema dolaru potonuo je više od 13 posto.

Početkom nedjelje zaronio je na samo 1,2798 dolara, no posljednjih se dana stabilno kreće oko 1,2950 dolara.
Mala je vjerovatnoća da bi britanska valuta mogla ojačati, kažu analitičari, jer bi tamošnja centralna banka iduće nedjelje, po prvi puta od 2009. godine, mogla smanjiti kamatne stope kako bi smirila poremećaje na tržištima nakon odluke o ‘Brexitu’.

“Premda se čini da tečaj funte prema dolaru formira temelje, još je daleko od dna”, smatra Kathy Lien, direktorica u fondu BK Asset Management.

Pod pritiskom je prošle nedjelje bio i euro kako zbog nervoze povezane s ‘Brexitom’, tako i špekulacija da bi Evropska centralna banka, premda je to nedjelju dana prije demantovala, ipak mogla dodatno olabaviti monetarnu politiku.

S druge strane, ni dolar nije ojačao, osim prema funti i euru, jer ulagači ne vjeruju da bi bolji nego što se očekivalo pokazatelji iz američke ekonomije mogli navesti Fed na povećanje kamata u ovoj godini.

Doduše, očekivanja da bi američka centralna banka mogla pred kraj godine povećati cijenu novca ponešto su porasla, no neznatno.

S druge strane, snažno je prošle nedjelje ojačao japanski jen, što je posljedica nesigurnosti na finansijskim tržištima, pa ulagači traže sigurnije utočište za kapital.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *