MMF upozorio: Oprezno u vođenju fiskalne politike

Dodajte komentar

Misija Međunarodnog monetarnog fonda, koja prikuplja informacije potrebne za pripremu redovne Misije po osnovu člana IV Statuta Fonda, boravila je u Crnoj Gori od 4-8. jula.

Predstavnici MMF-a, koje predvodi Alasdair Scott, održali su niz sastanaka sa predstavnicima Vlade i Centralne banke Crne Gore gdje su između ostalog poručili da je potreban oprez u vođenju fiskalne politike.

Tokom ovih sastanaka razmijenjena su mišljenja i podaci, kako bi se članovi Misije upoznali sa ključnim ekonomskim izazovima i rizicima koji su prisutni u Crnoj Gori. Takođe, razmatrana su pitanja iz oblasti bankarskog sektora, kao što su opšta kretanja i parametri poslovanja bankarskog sektora u Crnoj Gori, uslovi kreditiranja, kvalitet aktive, kamatne stope, itd.

Guverner Centralne banke Crne Gore, Milojica Dakić, istakao je da su podaci iz prvog kvartala ove godine ohrabrujući i da ukazuju na nastavak trenda rasta BDP-a. Takođe je istakao da je bankarski sistem solventan, da su banke izuzetno likvidne i da kamatne stope imaju opadajuću tendenciju, iako su i dalje iznad nivoa koji bi se mogao ocijeniti kao poželjan. Istakao je i da je prisutno veliko interesovanje za osnivanje banaka u Crnoj Gori, odnosno da smo u poslednje dvije godine dobili četiri nove banke.

Na sastancima sa predstavnicima MMF-a je konstatovano da tendencija opadanja loših kredita djeluje ohrabrujuće i da je ona sve manje sistemsko pitanje, a sve više individualno. Tokom razgovora su razmotrena pitanja pružanja tehničke pomoći od strane MMF-a.

Članovi Misije MMF-a su istakli izazove u domenu fiskalne politike i naglasili potrebu opreznog vođenja fiskalne politike i izrade plana sanacije u narednom periodu. U okviru ove posjete gdin Scott, šef Misije za Crnu Goru, održao je prezentaciju na temu ’’Uticaj Brexit-a na Crnu Goru i Evropu’’.

Dogovoreno je da se razgovori nastave tokom godišnjeg zasijedanja MMF-a u oktobru ove godine.

Izvor: cbcg.me

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *