Prvo putovanje oko svijeta – električnim motociklom

Dodajte komentar

Ekipa Storm Eindhoven razvila je prvi električni motocikl na svijetu prikladan za dugu vožnju kojim namjerava da pređe put oko svijeta za 80 dana i time pokaže nove mogućnosti održivog transporta.

Grupa studenata Univerziteta za tehnologiju u holandskom Ajndhovenu razvila je električni motocikl Storm Pulse sa dometom od 380 kilometara koji je namijenjen vožnji na duge staze. Uz to, postavili su cilj da u 2016. godini njime pređu put oko svijeta – za 80 dana.

Njihov motocikl može da se pohvali inovativnim modularnim paketom baterija koji omogućava vozačima da ih zamijene u nekoliko minuta. Na krajnjim relacijama može se koristiti samo jedan deo paketa baterija da bi motocikl bio lakši i bolji za upravljanje.

Pneumatike za ovaj motocikl, koji još nazivaju i “Tesla među motociklima”, ekipa Storm Eindhoven izabrala je na osnovu rezultata testova. Odlučili su se za najnovije turne pneumatike Dunlop RoadSmart III, zbog njihove izdržljivosti.

A upravo je izdržljivost od najveće važnosti za projekat kojim će biti obuhvaćeno 26 hiljada kilometara vožnje po najtežim putevima Evrope, Azije i Sjeverne Amerike.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *