EBRD za desetak godina radila sa oko 600 preduzeća u Crnoj Gori

Dodajte komentar

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) je za desetak godina postojanja u Crnoj Gori radila sa oko 600 preduzeća, pri čemu je interesovanje crnogorskih kompanija za njihove programe podrške veliko, saopštili su predstavnici te institucije.

Predstavnik EBRD, Nikolina Perović, kazala je da su ukupno radili oko 600 projekata, a da je jedan mali dio toga urađen dva puta sa istim klijentom.

Uglavnom su to preduzeća koja su zdrava, koja tačno znaju šta hoće i jasno im je šta im treba“, rekla je Perović na prezentaciji programa podrške EBRD malim i srednjim preduzećima (MSP), koju je organizovala Montenegro biznis alijansa (MBA) u cilju pospješivanja biznisa u Crnoj Gori.

Perović je kazala da s vremena na vrijeme organizuju javne skupove i pozive kroz medije, kao i da imaju Facebook stranicu gdje zainteresovani mogu dobiti sve potrebne informacije.

Radimo 365 dana u godini i klijenti mogu da se prijave kad god žele“, dodala je Perović.

EBRD, kako je podsjetila, postoji 25 godina, a u Crnoj Gori desetak.

Banka počiva na finansijskom stubu i drugom koji se odnosi na pružanje savjeta za MSP kroz program Advice for small businesses. U tržištima u tranziciji spajamo konsultansko i tržište MSP u domenu u kom MSP ne može da priušti ili razvije određeni segment svog poslovanja“, navela je Perović.

Ona je objasnila da klijenta, koji sam ne može da detektuje zašto njegov biznis stagnira neko vrijeme, predstavnici EBRD-a povežu sa konsultantima u Crnoj Gori koji doprinesu boljitku preduzeća.

Ovaj pogram pruža pomoć iz domena konsultantskih usluga, gdje spadaju intelektualne, koje se odnose na pisanje biznis planova, marketing strategiju, izradu arhitektonskih i građevinskih rješenja, raznih softvera i podrške preduzećima i web sajtova“, precizirala je Perović.

Prema njenim riječima, ukoliko preduzeće iskazuje dobit i broji od jednog do 250 zaposlenih, ono je kandidat za pristup donatorskim sredstvima.

Podržavamo 50 odsto projekata za koje ste aplicirali, što je bespovratna pomoć. Mi smo tu da se postaramo da procedure proteknu kako treba. Procenat podrške od 50 odsto se isplaćuje na kraju završenog projekta, na način što preduzeće isplati konsultanta u potpunosti i onda se nama obrati za povraćaj sredstava“, navela je Perović.

Ona je rekla da mogu podržati preduzeće do deset hiljada EUR, sa kojim mogu podržati kompaniju jednom ili dva puta za dva različita projekta.

U bazi imamo 150 ili 160 konsultanata, koje čine građani i preduzeća iz Crne Gore koji povremeno ili stalno rade projekte. Ako vi sami nemate nekog ko bi vam završio posao koji ste namjerili, možete se nama obratiti i dobićete nekoliko imena iz te oblasti“, dodala je Perović.

Predstavnik EBRD, Rade Ralević, podsjetio je da ta institucija podržava državne i privatne firme sa fokusom na privatni sektor.

Lokalne firme ne bi mogle od nas da očekuju značajno povoljnije uslove koji se tiču kamatnih stopa, ali mi pružamo tehničku podršku kroz Advice for small businesses“, rekao je Ralević.

Prema njegovim riječima, one firme sa kojima počnu da rade, kao što su Voli u koji su ušli kao manjinski akcionar, Cosmetics market, Mesopromet, „Goranović“ i bolnica Codra, na samom početku razumiju šta je neophodno da urade kako bi unaprijedili svoje poslovanje.

Suština rada EBRD sa lokalnim firmama je uzdizanje korporativnog upravljanja tih firmi na nivo efikasnih evropskih firmi. Naše finansiranje je na komercijalnim uslovima, ali mi obezbjeđujemo dodatnu tehničku podršku iz raznih oblasti poslovanja gdje vidimo da postoji potreba“, zaključio je Ralević.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *