Neočekivani izlazak eurozone iz deflacije u junu

Dodajte komentar

Inflacija u eurozoni je u junu neočekivano izašla iz negativne zone, prema preliminarnoj procjeni evropske službe za statistiku Eurostata, što je signal da su podsticaji Evropske centralne banke počeli da daju rezultata uoči odluke Velike Britanije da izađe iz Evropske unije, izvještava agencija “Blumberg”.

Potrošačke cijene su u junu porasle za skromnih 0,1 odsto, nakon što su u maju pale za 0,1 odsto, navodi Eurostat, a prenosi agencija Frans pres.

U junu, bazna inflacija je ubrzala na 0,9 odsto sa 0,8 odsto iz maja, saopštio je Eurostat.

Ovi podaci su iznad prognoze analitičara, koji su u anketi kompanije Faktset predviđali nultu stopu inflacije, i takođe su dobra vijest za Evropsku centralnu banku koja preduzima brojne napore kako bi podigla cijene u eurozoni.

Kako navodi “Blumberg”, predsejdnik ECB-a Mario Dragi računa na ubrzanje inflacije u drugoj polovini tekuće godine zbog stabilizacije cijena nafte i nastavka skromnog oporavka ekonomije eurozone.

Uoči odluke Britanije da izađe iz EU, Dragi je izrazio uvjerenje da će se rast cijena u eurozoni u “ne tako dalekoj budućnosti” vratiti na ciljanu inflaciju ECB-a od nešto ispod 2,0 odsto.

Za to će, prema ocjenama njujorške agencije, sada biti potrebno više vremena zbog potencijalnih posljedica britanskog referenduma.

Ekonomski

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *