Isprobajte devet tajnih (i korisnih) pretraga za Google!

Dodajte komentar

Kao korisnik interneta postoji izvjesna šansa da kao i većina nas za pretraživanje istog koristite Google. Taj isti Google u sebi krije velik broj alata koje možete koristiti jednostavnim upitima unutar same pretrage.

Donosimo vam devet ‘posebnih’ pretraga za koje (skoro sigurno) niste znali.

Prije no što se bacimo na nabrajanje specijalnih moći najvećeg pretraživača na internetu spomenimo kako ni jedan podatak koji dobijete iz ovih pretraga nije javan. Svaka od naredbi vezana je isključivo na vaš Google račun, tako da ne morate brinuti za svoju privatnost više nego što biste se trebali zabrinjavati samom činjenicom da koristite usluge Googlea.

Tim rečeno, bacimo se mi na prvu od komandi. Nedavno dodana opcija za pretragu je ‘I've lost my phone.’ (bez navodnika i s tačkom). Ovime ćete automatski dobiti lokaciju vašeg pametnog telefona koji je logovanu vaš Google račun. Možete se nazvati te zaključati telefon na daljinu, a što je najbolje – instrukcija radi i za Androide i iOS uređaje.

Druga pretraga je ‘My Deliveries‘ koja vam u sklopu jednostavne tablice prikaže sve vaše dosadašnje narudžbe putem poznatih online prodavnica. Tako možete saznati zbog čega vam je prije dva dana stigao paket sa dvadeset maski za iPhone 3G ili kada ste zadnji put naručivali knjigu s Amazona.

Treći korisni alat je ‘Contact <ime>‘ kojim na jednostavan način povlačite imena iz svojih Google kontakata. Ako postoji više od jednog rezultata, moći ćete izabrati jednog od njih i skratiti sebi put do Google Contactsa.

Sljedeći trik koji Google ostvaruje pretragom vašeg inboxa na Gmailu je ‘My Flights’ pretraga kojom na vješt način vadi popis vaših nedavnih letova, te ih trpa u elegantnu tablicu dostupnu untar same pretrage.

Sličnu stvar radi ‘My Hotels’ koji, pogodili ste, pregleda vaš inbox i iz mailova vezanih uz booking ili hotele povlači informacije te oblikuje tablicu s popisom vaših nedavnih posjeta hotelima, hostelima te više manje svemu gdje ste se bukirali i dobili potvrdu putem emaila.

‘My Bills’
pregleda vaš Gmail i izbacuje spisak svih neplaćenih i plaćenih računa koji imaju trag u vašem webmailu.

‘My Shows’ ispisuje detaljni popis koncerata, kino predstava i pozorišnih predstava ukoliko iste imaju trag u vašem računu na Googleu. Pretraga doista vadi relativno tačne rezultate, a moguće ju je kombinovati sa ‘My Reservations’.

Nemate pojma kada kreće neki lokalni festival? Zaboravili ste vrijeme početka izložbe koju planirate da posjetite već nedjeljama? Ništa lakše. Upišite ‘My Events’ i Google će vam ispisati cjelovit i beskompromisni popis svih događaja koje planirate da posjetite. Sve što trebate je da ih imate negdje unutar svojeg računa Google.

Konačno, tu je ‘My Photos’ koji elegantno generiše preview svih vaših fotografija sačuvanih unutar Googlea. Čak možete biti precizniji i napisati upite poput ‘My Photos of sausages’ te dobiti još zanimljivije rezultate.

tportal

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *