Britanci kupuju dolare i eure

Dodajte komentar

Britanci koji uskoro namjeravaju da putuju u inostranstvo pojačano kupuju strane valute jer vlada nesigurnost po pitanju kursa funte uoči referenduma o izlasku Britanije iz Evrope unije, piše britanski The Guardian.

Britanski Post Office, koji sprovede jednu od četiri transakcije stranim valutama u Britaniji, objavio je u srijedu kako je prodaja stranih valuta od prošloga vikenda porasla za 74 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje. Pritom je prodaja u poslovnicama porasla za 49, a online prodaja za 381 posto.

U avgustu prošle godine tečakurs  britanske valute iznosio je 1,42 eura, da bi prošle nedjelje pao na 1,26 eura. No, posljednjih dana raste, pa je u srijedu dostigao 1,30 eura.

Međutim, ako Britanci danas na referendumu izglasaju izlazak Britanije iz EU, funta bi, procjenjuje se, mogla oštro pasti.

Nedavno je investiciona banka Goldman Sachs poručila da bi, u slučaju izlaska Britanije iz EU, funta mogla izgubiti na vrijednosti i do 20 posto.

O povećanoj kupovini stranih valuta izvijestio je i FairFX, kompanija specijalizovana za prepaid valutne kartice na koje se unaprijed može položiti novac po trenutnom kursu.

Ta je kompanija poručila da mnogi Britanci koji idućih nedjelja putuju u Evropu ili SAD kupuju eure i dolare kako bi si osigurali sredstva po tečaju uoči referenduma.

FairFX saopštio je kako je iznos dolara položen na kartice njihovih klijenata ove nedjelje povećan za gotovo 300 posto u odnosu na prošlu nedjelju. U istom razdoblju iznos položenih eura na prepaid karticama porastao je za više od 100 posto.

Izvor: Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *