Pet pravila koje će spriječiti utaju poreza velikih korporacija

Dodajte komentar
Zemlje članice Evropske unije dogovorile su u utorak dalekosežna nova pravila za suzbijanje najčešćih praksi izbjegavanja plaćanja poreza koje koriste multinacionalne kompanije.

Nacrt dogovorene direktive je dio predloženog paketa iz januara 2016. Evropske komisije o jačanju pravila protiv korporativnog izbjegavanja plaćanja poreza. Paket se temelji na Preporukama OECD-a iz 2015. u vezi sa erozijom poreznih osnovica i prenosa dobiti.

Direktiva se odnosi i na situacije u kojima korporativne grupe koriste prednosti razlika između nacionalnih poreskih sistema kako bi smanjile svoju ukupnu poresku obavezu. Korporativni obveznici mogu imati koristi od niskih poreskih stopa ili dvostrukih poreskih odbitaka. Oni, takođe, mogu osigurati da kategorije neoporezivog prihoda ostanu neoporezovane tako što se priznaju u jednoj jurisdikciji dok u drugoj nisu uključene u poresku osnovicu. Ishod narušava poslovne odluke i rizike stvarajući situaciju nelojalne porezne konkurencije.

Komesar za ekonomska pitanja Pierre Moscovici pozdravio je dogovor Vijeća, kazavši da on zadaje ozbiljan udarac protiv onih koji su uključeni u izbjegavanje plaćanja poreza:

Jer, predugo, neke kompanije su bile u mogućnosti da iskoriste neusklađenosti između poreskih sistema različitih zemalja članica radi neplaćanja milijardi eura poreza”, rekao je on. “Čestitam našim državama članicama koji se sada ponovo bore i rade zajedno kako bi napravili promjene potrebne da osiguramo da te kompanije plaćaju svoj fer udio poreza.”

Nova pravila će, kako se očekuje, biti službeno usvojena uskoro od Vijeća, nakon što je Evropski parlament već dao svoje mišljenje.

Kada se implementira, ovaj zakon bi trebao stati u kraj najčešćim rupama i agresivnim šemama planiranja poreza koje trenutno koriste neke velike kompanije kako bi izbjegle plaćati svoj fer udio poreza.

Nacrt Direktive pokriva sve porezne obveznike koji podliježu oporezivanju u državama članicama, uključujući podružnice kompanija koje su smještene u trećim zemaljama. Direktivom se utvrđuju pravila protiv izbjegavanja plaćanja poreza u pet posebna područja:

PRAVILO ZA OGRANIĆENJE KAMATA Multinacionalne grupe mogu finansirati subjekte unutar grupe u visokoporezinim jurisdikcijama kroz dug, i dogovoriti da vrate naduvane kamate rezidentu u niskoporeznim jurisdikcijama. Rezultat je smanjenje porezne obaveze za grupu kao cjelinu. Nacrt direktiva obeshrabruje ovu praksu ograničavanjem iznosa kamata na koje poreski obveznik ima pravo na odbitak u poreskoj godini.

PRAVILO OPOREZIVANJA IZLASKA Korporativni obveznici mogu pokušati da smanje svoje poreske račune odlaskom iz svojih poreskih prebivališta i / ili imovine na niskoporezne jurisdikcije. Oporezivanjem izlaska sprečava se erozija poreske osnovice u državi porijekla kad imovina koja uključuje nerealizovane temeljne odbitke prenosi bez promjene vlasništva, van poreske jurisdikcije te države.

OPŠE PRAVILO ZA SPREČAVANJE ZLOUPOTREBA Ovo pravilo je namijenjeno za pokrivanje nedostataka koji mogu biti u posebnim pravilima protiv zloupotreba u pojednim zemljama. Korporativne šeme planiranja poreza mogu biti vrlo razrađene i poresko zakonodavstvo obično se ne razvija dovoljno brzo da uključi svu potrebnu odbranu. Opšte pravilo za sprečavanje zloupotreba omogućuje stoga poreskim vlastima da uskrate poreskim obveznicima koristi od zloupotrebljujućih poreskih ugovora.

PRAVILO KONTROLISANE STRANE KOMPANIJE (CFC). Kako bi smanjile svoju ukupnu poresku  obavezu, korporativne grupe mogu pomjerati velike količine profita prema kontrolisanim podružnicama u niskoporeskim jurisdikcijama. Uobičajena shema se sastoji od prvog prenosa vlasništva nad nematerijalnom imovinom, kao što su intelektualno vlasništvo u CFC, a zatim prebacivanje licencnih naknada. CFC Pravila ponovo priznaju prihod od niskooporezive kontrolisane inostrane podružnice na svoje – obično više oporezovano – matično društvo.

PRAVILO O HIBRIDNOJ NEUSKLAĐENOSTI Korporativni obveznici mogu iskoristiti razlike između nacionalnih poreznih sistema i kako bi se smanjila njihova ukupna poreska obaveza. Takve neusklađenosti često dovode do dvostrukih odbitaka (tj poreskih odbitaka u obje zemlje) ili odbitak od dohotka u jednoj zemlji bez uključivanja druge.

Direktiva osigurava da OECD-ove mjere za izbjegavanje plaćanja poreza budu sprovedene na koordiniran način u EU, uključujući i 7 država članica koje nisu članice OECD-a.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *