Bonton i etika odijevanja za posao – ležerniji dres kod

Dodajte komentar

Od prvog radnog dana zaposleni moraju znati kako da se adekvatno obuku za svaku poslovnu priliku. To je dio poslovnog bontona koji se smatra izuzetno bitnim za dalji uspjeh u organizaciji i karijeri uopšte. Mnoge kompanije propisuju dres-kodove i zasebne politike kada je u pitanju odijevanje zaposlenih.

Međutim, vremena se mijenjaju, pa tako i prikladan dres-kod više nije ono što je ranije bio. Popularna kultura nametnula je nova pravila i u odijevanju. Sada pored strogo profesionalnog oblačenja, koje podrazumijeva nošenje odijela (kako muških tako i ženskih), zaposleni može da nosi i ležerniju odjeću (tzv. “smart casual” – mudro ležerno). Međutim, koliko ta odjeća može biti ležerna mnogim zaposlenima izgleda još nije jasno.

Generalno, kada je odijevanje u pitanju, u vidu treba imati nekoliko stvari:

Kao prvo, za koju priliku se treba obući. Poslovni ručak ili večera nikako nisu pogodno vrijeme za ležerno odijevanje s obzirom na to da se poslovnom partneru može prenijeti uvredljiva poruka da nije dovoljno poštovan.

Zatim, mnoge poznate kompanije imaju pravilo da se zaposleni od ponedjeljka do četvrtka oblače krajnje profesionalno, dok je petak dan za opuštanje. Mnoge opservacije ukazale su da zaposleni upravo tu gube “mjeru” pa petkom na posao dolaze gotovo neuredni. Najvažnije od svega jeste upravo kreiranje konzistentnosti i kada je oblačenje u pitanju. Ono je način stvaranja kredibiliteta kako u kompanijskim kontaktima, tako i u socijalnom okruženju uopšte.

Mnogi autori iz oblasti poslovne etike i kulture bavili su se i pitanjem odijevanja, pa je sa iste strane došlo i puno pametnih savjeta i predloga.

Žene bi na posao trebalo da nose pantalone (koje ne smijju biti previše uske) u crnoj, teget, sivoj ili braon boji. Uz njih se obično nose elegantniji džemperi. Tako obučena žena spremna je za svaki sastanak. Još jedan od najzastupljenijih dres-kodova jeste kombinacija suknje sa sakoom, kardiganom ili džemperom (istih ili sličnih materijala i boja). Odjeću će uvjek osvježiti i pamučna polo majica koja će izgledu dati dozu ležernosti kada prilika nalaže. Što se nakita tiče uvjek se treba držati pravila – “manje je više”.

Muškarci više ne moraju da se drže samo starih pravila. Kao što je pomenuto, nova popularna kultura uvela je svoja pravila i u odijevanje. Tako će muškarac u sportskom sakou tamne boje i pantalonama od sličnog materijala biti spreman za svaku prezentaciju u poslovnoj zgradi. Ležerne košulje sa visokom kragnom uvjek će izgledati poslovno i elegantno sa ili bez kravate.

Kada su u pitanju cipele, one i kod muškaraca i kod žena treba da budu tamnije (što naravno zavisi i od sezone) ali pravilo je da uvjek budu uredne i ispolirane.

Nevena Krasulja, Ivana Radojević, Ekonomski online

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *