Start-up rječnik (14): MENTORI I MENTORSTVO

Dodajte komentar

Mentorstvo je kompleksan, interaktivan proces koji se odvija između pojedinaca različitog nivoa iskustva i stručnosti. To je odnos u kome osoba koja ima više znanja i iskustva, mentor, prenosi drugoj osobi znanje, društveni kapital i pruža psihološku i profesionalnu podršku i tako pomaže u profesionalnom razvoju te osobe ili njene poslovne ideje.

Mnogi uspješni biznismeni, u svojim počecima oslanjali su se i veliki dio svog uspjeha duguju savjetima i vođstvu svojih mentora. Poznati preduzetnik Ričard Branson uvijek ističe značaj podrške koju mu je pružio Ser Fredi Lejker u razvoju vazduhoplovne industrije.

Važno je napomenuti da se mentorom ne smatra neko ko je zaposleni ili konsultant u firmi, već je to neko ko je tu da pomaže razvoju posla, da postavlja teška pitanja i motiviše preduzetnika, a njihov odnos se zasniva isključivo na povjerenju. Budući da nije uključen u posao, mentor može biti objektivan, može ponuditi nepristrasan uvid u potencijalni problem i povratnu informaciju koja doprinosi rješenju.

Neke od prednosti koje mentorstvo donosi razvoju preduzetnika su:

  • Smanjenje nivoa rizika u donošenju poslovnih odluka
  • Fokusiranje sopstvene energije
  • Brže napredovanje u poslu
  • Otvaranje novih poslovnih prilika.
Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *