Od bijesa do otkaza

Dodajte komentar

Očekivano je da ljutnja i frustracije na poslu dovode do želje za promjenom radnog mjesta, ali da nije uvjek baš tako, pokazuje studija Univerziteta u Kembridžu.

Britanski naučnici ispitivali su vjerovanje da pozitivne emocije vode do konstruktivnog ishoda, a negativne do loših posljedica.

U istraživanju je učestvovalo 135 zaposlenih u velikoj kompaniji tokom godinu dana. Govorili su o namjerama da ostanu ili odu iz kompanije, plati, rasporedu kao i o tome da li se osjećaju cijenjeno na poslu. Zatim su, nakon šest mjeseci, naučnici analizirali stanje.

U nekim slučajevima ishod je očekivan – negativne emocije zaista vode do predviđenih rezultata, pa tako kod zaposlenih koji se ne identifikuju sa firmom, bes zaista povećava šanse da daju otkaz. Ali ljudi koji osjećaju čvrstu povezanost sa firmom ostaće uprkos frustracijama jer očekuju da se stanje promijeni. Slično, ponos koji se obično povezuje sa većom vjerovatnoćom ostanka u kompaniji, natjeraće one koji se ne identifikuju sa firmom da razmišljaju o odlasku.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *