Kupujete telefon? Čuvajte se ovih 7 grešaka

Dodajte komentar

Kupovina pametnog telefona nije tako jednostavna kako se na prvi pogled čini, nezavisno od toga koliko ste novca spremni da potrošite.

Postoje razne greške prilikom odabira i one koštaju, ne samo finansijski, ipak je osoba “osuđena” na ono što izabere i to može da predstavlja problem na duže staze.

ICTbusiness je napravio spisak od sedam najčešćih grešaka prilikom kupovine pametnih telefona, ali i njihovih dijelova.

1. Zlato, platina, dijamanti

Pametni telefoni nisu nakit, godinu dana nakon pojavljivanja na tržištu biće zastarjeli i hit će biti noviji modeli. Zato nema potrebe trošiti novac na nešto kičasto i skuplje. Naravno, ako novac nije ni najmanji problem, onda nema smisla ovo poslušati, ionako ćete imati novac za pozlaćeni model dogodine. Kao što je imao svak ko se odlučio da plati 20.000 za iPhone 4S okićen dijamantima ili 18 hiljada za Samsung Galaxy S5.

2. Mini verzije

Do prije tri godine imati pametni telefon od četiri ili manje inča bilo je potpuno normalno. Sad je normalno imati uređaje od pet do 5,5 inča, a nerijetko se vide i sa još i većim ekranima. Najčešće je riječ o maloj razlici u cijeni, a velikoj razlici u specifikacija i mogućnostima uređaja. Osim kad je reč o Sony Xsperia Z5 Compact jer Sony je jedini na tržištu koji uz mini verziju svog premium uređaja ne dira previše u performanse, tek ponudi nešto manje radne memorije. Sve u svemu, ako vam je baš do manjih uređaja, sačekajte neko vrijeme ili kupite neki stariji model. Brzo im padaju cijene, a sporo im rastu performanse.

3. Nezvanični djelovi

Odlučili ste da ne kupujete novi uređaj nakon dvije godine, zadovoljni ste postojećim i želite da uštedite, ali ste primijetili ste da baterija više nije što je bila. Ako se odlučite da je zamijenite, ne kupujte ništa neslužbeno, samo proizvode onih koji su i proizveli vaš uređaj. Sve drugo će ga uništiti i a novac ćete baciti. Ujedno ćete morati da kupite novi pametni telefon.

4. Bežični punjači

Zvuči sjajno, izgledaju lepo i time lako zavaraju. Kompatibilni su trenutno samo i isključivo s modelima za koje dolaze. Dakle, imate Galaxy S7 i kupili ste ovaj fensi dodatak, ali ako kupite sledeći Galaxy model, možete postojeći bežični punjač zaboraviti.

5. Samo da je premium

Nemojte da se zaletite da kupite noviji model uređaja koji imate, a da zapravo ne kupujete ništa novo. Primjer je Sony Xperia Z5 Premium, koja je nešto veća od Xperia Z5 modela, ali osim toga je praktično identičan uređaj. Slično je i sa iPhone 6 i iPhone 6S, kao što je bilo slično i sa prošlogodišnjim HTC, koji je itekako podsjećao na onaj od prije dvije godine.

6. Tablet

Ovo se odnosi na one koji nisu svjesni šta je tablet pa ga kupuju gledajući specifikacije i taj predivni veliki ekran. Ako ne nosite torbu, imaćete mnogo komplikacija s njime.

7. Antene

Ako ima spoljnu antenu to znači da nešto nije najbolje. Živimo u drugoj deceniji 21. vijeka, antene su prošlost već 15 godina.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *