Niske cijene nafte prepolovile dobit Lukoila

Dodajte komentar

Najveća ruska privatna naftna kompanija Lukoil saopštila je u ponedjeljak da je pad cijena nafte izazvao značajan pad dobit, koja se u prvom tromjesečju više nego prepolovila.

Neto dobit Lukoila pala je na 43 milijardi rubalja (654 miliona dolara), odnosno za 59 posto odnosu na prethodnu godinu, što je lošije nego su očekivali analitičari.

Dobit prije kamata, poreza i amortizacije (EBITDA), mjera temeljne profitabilnosti, smanjena je za 32 posto, na 145 milijardi rubalja, objavio je Lukoil.

Nedavni kolaps rublje, iako je povećao prihode, bio je tas navagi na strani troškova budući da su obveze kompanije koje su denominovane u stranim valutama postale veće. Ako se izuzmu faktori promjene kursa, pad dobit Lukoila bio bi ograničen na 20 posto, navodi se u saopštenju, prenosi Biznis.ba

Prihodi Lukoila pali su u tom razdoblju za 18 posto, uslijed pada cijena nafte, koje su ranije ove godine dotakle najniži nivo od 2003. godine. Cijene nafte u međuvremenu su se djelimično oporavile.

No, Lukoil je takođe istakao da su njegove ogromne investicije počele davati rezultate, omogućivši mu da povećanjem količine proizvodnje nadoknadi dio pada cijena. Proizvodnja nafte Lukoila porasla je u prvom tromjesečju za 0,5 posto na prosječno 214 miliona barela ekvivalenta nafte, navodi se još u saopštenju.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *