Banke od provizija godišnje zarade 24 miliona eura

Dodajte komentar

Banke su prošloj godini od usluga, odnosno provizija platnog prometa unutrašnjeg i sa inostranstvom zaradile 24,26 miliona eura.

Naknade su tržišna kategorija i Centralna banka ne može da se miješa u njihovo određivanje, kazali su Pobjedi iz CBCG komentarišući ocjenu izrečenu na skupštinskom Odboru za ekonomiju da su naknade visoke i da bi trebalo preduzeti mjere da se one smanje.

Naknade za pružanje platnih usluga su tržišna kategorija i pružaoci platnih usluga ih samostalno utvrđuju shodno svojim poslovnim politikama. One nijesu predmet regulacije, niti ograničenja od strane nadležnih organa, pojasnili su iz CBCG.

U Crnoj Gori su do usvajanja novog Zakona o platnom prometu, platne usluge mogle da pružaju samo banke i njihovi agenti.

Usklađivanjem crnogorskog regulatornog okvira o platnom prometu sa pravnom tekovinom EU iz ove oblasti otvoreno je tržište za nove pružaoce platnih usluga platne institucije i institucije za elektronski novac. Propisana je obaveza pružaoca platnih usluga da, u svojim prostorijama za rad sa korisnicima i na svojoj internet stranici, objavi tarife po kojim naplaćuje naknade. CBCG na svom sajtu redovno izvještava o iznosima bankarskih tarifa. To korisnicima platnih usluga omogućava da donose adekvatnije odluke, kažu u CBCG.

U CBCG ističu da nije moguće uporediti tarife

Naknade za pružanje platnih usluga ne mogu se precizno uporediti jer banke koriste različite obračune u zavisnosti od vrijednosti na nalogu i vremena njegovog izvršenja, klasifikacije klijenta, objašnjavaju iz CBCG na čijem sajtu se nalazi pregled tarifa. 

Otkazivanje njemačke Komerc banke nije se osjetilo

U CBCG kažu da poslovne banke, iako se Komerc banka AG Frankfurt nedavno povukla sa crnogorskog tržišta, nesmetano i bez ikakvih ograničenja obavljaju platni promet sa inostranstvom preko svojih matičnih banaka ili drugih stranih banaka u svijetu.

Komerc banka nije bila jedina banka preko koje su domaće banke obavljale platni promet, već su to istovremeno radile i preko drugih banaka. Neke od crnogorskih banaka nikada nijesu ni bile klijenti ove banke, objašnjavaju iz CBCG.

Evidentno je, dodaju oni, da postoje brojne renomirane i priznate banke širom svijeta kod kojih crnogorske banke mogu nesmetano otvarati račune i realizovati platni promet.

Tarife za usluge platnog prometa kod svih stranih banaka prilično su ujednačene, ističu u CBCG.

Pobjeda

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *