Manjinski akcionari HTP “Onogošt” za akcije traže 4,8 miliona

Dodajte komentar

Manjinski akcionari HTP Onogošt u stečaju traže da im se na ime udjela koje imaju u tom preduzeću isplati ukupno 4,8 miliona eura od prodaje imovine koja pripada stečajnoj masi, kazao je za “Dan” potpredsjednik skupšptine akcionara tog preduzeća Milan Jauković.

Oni su zbog sumnje u malverzacije u tom preduzeću zatražili prijem kod glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića, kao i kod vrhovnog državnog tužioca Ivice Stanković.

Ovih dana očekujemo poziv za prijem ili kod Stankovića, ili kod Katnića, rekao je on.

Mali akcionari, po riječima Jaukovića, traže da im se isplati 3,7 miliona eura, koliko je preostalo nakon prodaje hotela “Teuta” u Risnu, vlasništvo HTP Onogošt, kompaniji Ju briv za 6,51 milion eura, u decembru 2014. godine, kao i još 1,1 milion eura od nedavne prodaje poslednjeg objekta u vlasništvu tog preduzeća, nikšićkog hotela “Onogošt” kompaniji Komp komerc iz Nikšića, u kojem se, prema podacima Centralnog registra privrednih subjekata, kao osnivači vode Ranko i Milan Jovović.

Manjinski akcionari podnijeli su ranije krivičnu prijavu protiv bivšeg i sadašnjeg stečajnog upravnika te firme Dragana Smolovića i Ranka Radinovića, kao i protiv drugih lica koja u preduzeću obavljaju funkcije izvršnog i direktora finansijskog sektora, koju je Osnovno državno tužilaštvo u Nikšiću dva puta odbilo, uz obrazloženje da nema osnova za krivično gonjenje. Nakon toga su, kako je kazao, prijavu podnijeli tužilaštvu u Podgorici, koje je potvrdilo navode kolega iz Nikšića, iako su, po njegovim riječima, akcionari dostavili veliki broj dokaza vezano za dešavanja u HTP Onogošt.

Akcionari su tužilaštvu dostavili nalaz i mišljenje sudskog vještaka finansijske struke Milovana Perućice, koji je vještačio poslovanje HTP Onogošt, po naredbi zamjenika osnovnog državnog tužioca u Nikšiću. Vještačenje je obuhvatilo period od 2009. godine, odnosno od uvođenja stečaja u to preduzeće, do avgusta prošle godine.

Da se na računu stečajog dužnika, nakon prodaje hotela Teuta i još nekih objekata, koji su bili vlasništvo HTP Onogošt za ukupno 9,7 miliona, a nakon podjele četiri miliona akcionarima, nalazi još 3,7 miliona, utvrdio je vještak, kojeg je angažovalo tužilaštvo, nakon što smo se mi, poslije poslednje isplate, žalili tužilaštvu. Nalaz je urađen u avgustu prošle godine. Taj novac, koji je stajao na računu, nije podijeljen od prošle prodaje imovine, a sad treba da se čeka još nekoliko mjeseci za podjelu još 1,1 milion od prodaje hotela u Nikšiću, kako je najavljeno. Zašto treba da se čeka nekoliko mjeseci? Znači da je u pitanju, ko zna kakva igra i ko zna šta se sve do sada rađeno, rekao je on.

Po riječima Jaukovića, vještak je, osim novca na računu stečajnog dužnika, utvrdio brojne nepravilnosti.

Tražimo da Stanković ili Katnić, u koje imamo povjerenje, urade nešto po tom pitanju, jer tužilaštvu u Nikšiću manipuliše sa tim, dok mi imamo dokaze o svemu što se radilo u HTP Onogošt, rekao je on.

Iz stečajne uprave nedavno su kazali za “Dan” da će od novca koji je dobijen prodajom hotela izmiriti troškove stečajnog postupka, te da će ostatak, s obzirom na to da su potraživanja iz stečajne mase ranije izmirena, podijeliti za oko 1,7 hiljada malih akcionara.

Stečajni upravnik HTP Onogošt Ranko Radinović juče nije odgovarao na pozive redakcije “Dana”.

Očekuje se likvidacija firme

Nikšićki hotel poslednji je objekat koji je bio vlasništvo preduzeća HTP Onogošt, a nakon prodaje te nepokretnosti očekuje se završetak sedmogodišnjeg stečajnog postupka u toj firmi, likvidacija i brisanje preduzeća iz Centralnog registra privrednih subjekata, kao i akcija iz Centralne depozitarne agencije. Zbog uvođenja stečaja u to preduzeće, bez posla je ostalo oko 80 radnika.

Dan

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *