Švajcarci odbili 2.500 franaka mjesečno

Dodajte komentar

Švajcarski birači odbacili su na referendumu velikom većinom glasova predlog uvođenja garantovanog minimalnog dohotka za sve građane te bogate države, pokazuju prve projekcije rezultata glasanja.

Prve projekcije agencije GFS pokazuju da je 78 posto birača odbacilo inicijativu vlasnika kafića iz Basela Daniela Haenija i njegovih pristalica, no referendum je podstakao neugodnu raspravu o budućnosti rada u vrijeme sve veće automatizacije.

Pobornici inicijative isticali su da bi uvođenje minimalnog mjesečnog dohotka od 2500 švajcarskih franaka po osobi i 625 franaka po djetetu mlađem od 18 godina doprinijelo zaštiti ljudskog dostojanstva i unaprijedilo javne usluge.

Protivnici, uključujući vladu, upozoravali su da bi to stajalo previše i da bi oslabilo ekonomiju.

Haeni je priznao poraz, no smatra se moralnim pobjednikom.

Kao poslovni čovjek ja sam realista i očekivao sam potporu od 15 posto, a sada izgleda da je veća od 20 ili čak 25 posto. Mislim da je to sjajno i senzacionalno“, rekao je za švajcarsku televiziju SRF.

“Kada vidim interes medija, iz inostranstva, tada kažem da pokrećemo trend.”

Švajcarska je prva održala referendum o uvođenju bezuslovnog minimalnog dohotka, no o tome razmišljaju i druge države poput Finske.

Plan je trebalo u potpunosti ili jednim dijelom da zamijeni socijalnu pomoć.

Vlada je procijenila da bi to stajalo oko 208 milijardi franaka godišnje, da bi jako oslabilo ekonomiju te da bi ljudi izgubili motivaciju za rad, posebno oni s niskim primanjima.

Većinu troškova mogle bi pokriti postojeće socijalne naknade, no manjak od 25 milijarda morao bi se nadoknaditi velikim rezovima potrošnje ili povećanjima poreza.

Švajcarska već ima dobro razvijen sussistem tav socijalne pomoći za one koji se ne mogu uzdržavati, ističe vlada.

Poslovni dnevnik

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *