Blater i drugari iz FIFA međusobno podijelili 80 miliona dolara

Dodajte komentar

Visoki bivši funkcioneri FIFA, na čelu sa osramoćenim predsjednikom Sepom Blaterom, podijelili su među sobom 80 miliona dolara tokom proteklih pet godina od raznih bonusa, stimulacija i povećanja plata.

Sep Blater, Žerom Valke, nekadašnji generalni sekretar FIFA, i Markus Katner, nekadašnji glavni čovjek finansija FIFA, podijelili su među sobom 79 miliona švajcarskih franaka (80 miliona dolara) tokom proteklih pet godina od raznih bonusa, stimulacija i povećanja plata, prenosi Blumberg.

Detalji ovih ugovora proslijeđeni su švajcarskom tužiocu, a stići će i na adresu američkog ministarstva pravde, objavila je FIFA u petak. Sva trojica su suspendovani ili otpušteni.

Švajcarske i američke vlasti vode seriju istraga zbog korupcije u najvećem fudbalskom tijelu, počevši sa dodjeljivanjem domaćinstava Mundijala 2018. i 2022. godine. Uoči predsjedničkih izbora u FIFA prošlog maja, sedam zvaničnika je uhapšeno. Blater je podnio ostavku par dana kasnije, iako je inicijalno reizabran.

Zanimljivo, Valke je trebalo da dobije skoro 18 miliona švajcarskih franaka na ime otpremnine, dok je Katneru trebalo da pripadne skoro deset miliona. Blater je suspendovan u oktobru, da bi mu potom kazna sa osam bila smanjena na šest godina. Katnera je FIFA otpustila prošlog mjeseca, Valkea u januaru.

RTS

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *