Hakeri iz Sjeverne Koreje povećali BDP zemlje za 10% pljačkom azijskih banaka

Dodajte komentar

Procjenjuje se da čak 10-20% vojnog budžeta Sjeverne Koreje odlazi na razvoj infrastrukture za sajber napade, a da je barem 6000 ljudi u vojsci obučeno da ih sprovodi. Ovo je razglašeno nakon velikog napada na Sony Pictures prije dvije godine.

Spekulacije se sada pretapaju u noćnu moru po banke, kako stručnjaci optužuju Sjevernu Koreju da je izvršila seriju napada na banke širom Azije. Ako je ovo istinito, radi se o prvim zabilježenim sajber napadima države sa ciljem ostvarivanja finansijske dobiti.

Prema izvršenim analizama, zabilježeno je da su hakeri koristili rijedak kod usmjeren ka brisanju podataka, koji je korišćen još samo u dva prethodna slučaja: napad na Sony i napade na banke i medije u Južnoj Koreji pre tri godine. Za oba je okrivljena Sjeverna Koreja.

Ono što zabrinjava banke širom svijeta je to što su napadači uspjeli da osvoje pristup Swiftu, konzorcijumu koji predvodi ono što se smatra najsigurnijim sistemom za finansijske transakcije. Trenutno ga koristi 11000 banaka i kompanija za prebacivanje novca preko granica država.

Direktor Swifta, Gotfrid Lajbrant, upozorio je da su napadi na banke opasniji od prethodnih upada u podatke telekomunikacionih kompanija, koje propate najviše zbog povrede reputacije, dok napadi na banke mogu biti fatalni.

Napadi država nisu novost — prethodno su SAD i Izrael prozivani za pokretanje sajber rata, a najpoznatiji slučaj je širenje Staksnet virusa kojim je napadnuta industrijska infrastruktura Irana. No, slučaj napada na banke je specifičan jer je cilj napada čisto finansijski.

Ovo, doduše, ne čudi — ekonomija Sjeverne Koreje pati zbog sankcija, a ukradena suma čini jednu milijardu dolara, odnosno 10% trenutnog procijenjenog budžeta države.

Marija Gavrilov, Startit

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *