Facebook nas prisluškuje putem pametnih telefona

Dodajte komentar

Profesorka Keli Barns sa Univerziteta u južnoj Floridi tvrdi da iz Facebooka zapravo stalno slušaju razgovore svojih korisnika.

Ona tvrdi da zaposleni u Facebooku koriste mobilnu aplikaciju i putem telefona korisnika saznaju o čemu oni razgovaraju. Iz Facebooka, pak, kažu da njihova mobilna aplikacija zaista “osluškuje” šta se događa oko nje, ali samo kako bi im to o čemu ljudi razgovaraju, slušaju ili gledaju mogli predložiti kao objavu na Facebooku.

Ta je opcija dostupna već nekoliko godina, ali pažnju javnosti dobila je tek kad je profesorka Keli Barns, sa Univerziteta u južnoj Floridi, ukazala na to. Rekla je da joj se ne čini da aplikacija prisluškuje korisnike samo kako bi im pomogla, nego prisluškuje njihove rasprave kako bi im mogla ponuditi relevantne reklame. Testirala je svoju tezu tako što je o određenim temama razgovarala u blizini svoga telefona, a nakon toga na Facebooku primijetila oglase na tu temu.

Tvrdnja profesorke Barns slaže se sa sve glasnijim tvrdnjama da Facebook iskorišćava svoje korisnike kako bi zaradio na oglašivačima. Kad su se tek pojavile ove tvrdnje, 2014. godine, iz kompanije su rekli da telefon “ne prisluškuje uvjek” i da se razgovori ne snimaju. I na svojoj stranici kažu kako ne snimaju razgovore, ali da koriste audiozapise kako bi shvatili šta se događa u blizini telefona. Iako je za sada dostupna samo u SAD-u, opciju promovišu kao jednostavan način dijeljenja sadržaja koji gledate ili slušate sa svojim prijateljima na Facebooku.

Ukoliko uspješno prepozna o čemu se radi, pored sadržaja će biti prikazana mala brojka ‘1’, na koju korisnici mogu kliknuti i na taj način podijeliti sadržaj. Ipak, opcija se može i isključiti.

Na iPhoneu ukoliko želite da isključite ovu opciju idite u postavke aplikacije, pa u postavke sigurnosti i isključite opciju mikrofona. Na Androidu uđite u postavke privatnosti i promijenite dozvole koje ima Facebookova aplikacija.

B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *