Novi mobilni operater u Srbiji

Dodajte komentar

Srbiji bi u septembru trebalo da počne da radi novi, virtuelni mobilni operator britanske kompanije “Mundio mobile”, pod brendom “Vectone mobile”. To će biti četvrti operater na srpskom tržištu.

Da li će dolazak Vectone mobajla biti tržišni višak ili osvježenje za telekomunikaciono tržiste, biće uskoro poznato, piše B92.

Telekomunikacije su privredna grana koja beleži snažan rast već dvije decenije, a obim investicija širom svijeta mjeri se u desetinama milijardi eura. U Srbiji su već snažno pozicionirani Telekom, Telenor i VIP. Sad stižu i Britanci.

Razlika je u tome što on neće imati sopstvenu infrastrukturu, već ce iznajmljivati infrastrukturu od jednog od postojećih operatora. Međutim, to za krajnjeg korisnika u principu ne bi trebalo da ima pretjerano veliku važnost, zato što kvalitet usluge bi trebalo da bude jednak, odnosno da zadovoljava sve standarde propisane za pružanje te usluge”, objašnjava director RATEL-a Vladica Tintor.

Ako se zna da na tri punoljetna građana Srbije dolaze četiri sim kartice za mobilni telefon, vidi se koliki je uspon ove privredne grane. Takvo tržište nikada nije malo za dolazak novih kompanija.

Nekadasnja ministarka telekomunikacija, a sada profesorka na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu Aleksandra Smiljanić objašnjava da se i telekomunikacione kompanije srijeću sa izazovaima, time što im servisi kao što su What's up i Viber preuzimaju dio usluga.

Kako se razvijaju novi servisi te sve firme koje imaju infrastrukturu one se prilagođavaju i mijenjaju svoju cjenovnu politiku i okreću se ka na primjer brzom internetu i razvoju te svoje mreže povećanja kapaciteta i ka naplaćivanju tih usluga koje se sada traze. A to je da se sve više informacijha daunlouduje, aplouduje”, ističe ona.

Prema prvim informacijama pozivi između korisnika “Vectone mobilea” u Srbiji biće besplatni, kao i pozivi ka korisnicima te mreže u drugim zemljama, a Srbija je prva država van Evropske unije u koju dolazi ova britanska firma.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *