Neizvjestan peti tender za Institut

Dodajte komentar

Institut “Simo Milošević” će nakon prestanka važenja kupoprodajnog ugovora sa britansko-američkim konzorcijumom International Wellness Group IWG ostati u državnom vlasništvu, a neizvjesno je da li će peti put biti ponuđen na prodaju, kazao je predsjednik Tenderske komisije, Branko Vujović.

“Pri činjenici da smo imali četiri neuspješna tendera, treba da se zabrinemo, odnosno da konstatujemo da nije baš jednostavno naći pravog investitora, koji treba da investira preko 50 miliona eura i da kompaniju vodi na pravi način, koji bi ga doveo u fazu u koju je nekad bio”, rekao je Vujović za Radio Jadran.

On je dodao da su Institutu neophodne investicije, bez kojih ne može postići nivo usluga koji bi ga učinio održivim u dugoročnom periodu.

Uz to se postavlja pitanje valorizacije, ne samo Instituta, već i bolnice Meljine.

“Ukoliko bismo mogli imati specijalizovane usluge, a ne samo bolnicu, uz Institut kao rehabilitacioni centar, to bi bila najbolja moguća valorizacija tih kapaciteta”, smatra Vujović.

On je podsjetio da je Tenderska komisija analizirala ispunjenost uslova kupoprodajnog ugovora, koji su predstavnici Vlade i IWG-a potpisali u novembru, ali da je konstatovano da obaveze nijesu ispunjene. Ugovor je nakon toga postao nevažeći.

“Kupac je imao obavezu da predloži članove Odbora direktora proporcionalno vlasničkoj strukturi, da saglasnost na Statut i normativna akta, da od Agencije za zaštitu konkurencije dobije saglasnost, obezbijedi memorandum sa IHG-om, svjetskom renomikranom kompanijom koja se bavi menadžmentom u wellnes centrima po svijetu, kao i da potpiše izjavu o ispunjenosti uslova na osnovu čega bi bila uplaćena kupoprodajna cijena”, precizirao je Vujović.

Nakon što je utvrđeno da to nije urađeno u predviđenom roku, Tenderska komisija je konstatovala da ugovor više ne važi.

Vujović je naveo da je Tenderska komisija u saradnji sa menadžmentom Instituta ispunila skoro sve obaveze kako bi se ugovor mogao realizovati, ali s obzirom da kupac nije ispunio svoje, morao se konstatovati prekid postupka.

“Zahtjev kupca da se produži rok na neodređeno vrijeme nijesmo prihvatili, jer njihovi razlozi zbog čega nijesu do sada ispunili obaveze za nas nijesu bili ubjedljivi”, saopštio je Vujović.

On je dodao i da je bilo pregovora sa norveškim fondovima u vezi privatizacije Instituta, ali da interesovanje još nije zvanično.

“Neki investicioni fondovi su pokazali interesovanje prije nekoliko dana. Radi se o investicionom fondu iz Norveške, kao i Udruženju svjetskih veterana preko UN-a, koji su zainteresovani da koriste dio kapaciteta za svoje potrebe. Bilo je još nekih ideja i inicijativa posljednjih dana, ali to sve još nije u toj formi da bismo mogli reći da je nešto izvjesno”, kazao je Vujović.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *