Izvještaj Centralne banke: Budžetski deficit na nivou 8,1 BDP-a

Dodajte komentar

Guverner Centralne banke Crne Gore (CBCG), Milojica Dakić kazao je, predstavljajući izvještaje o radu CBCG i Savjeta za finansijsku stabilnost za prošlu godinu, da je ekonomski rast zabilježen u prošloj godini od 3,2 odsto uslovljen početkom gradnje krupnih investicionih projekata.

Inflacija je na nivou 1,4 odsto, dok je na tržištu rada zabilježen rast broja zaposlenih, likvidnost realnog sektora je blago poboljšana, a zabilježen je i značajan rast stranih direktnih investicija (SDI)“, kazao je Dakić.

Budžetski deficit bio je na nivou od 8,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP). U bankarskom sektoru zabilježen je rast aktive, kapitala, depozita i kreditne aktivnosti banaka, sa smanjenim kamatnim stopama iako su i dalje zadržane na visokom nivou.

Prihod je iznosio 11,3 miliona eura, rashodi 10,1 miliona, što je rezultiralo neto dobit od 1,16 miliona. Dobit se dijeli 50 odsto na opšte rezerve i polovina u iznosu od 650 hiljada Eeura ide u budžet Crne Gore“, naveo je Dakić.

Poslanik Socijalističke narodne partije (SNP), Aleksandar Damjanović, rekao je da je to prvi zvanični dokument koji je stigao u parlament a daje neke cifre nimalo prijatne, kao što je iznos deficita veći od osam odsto.

On smatra da je ključno obilježje za prošlu godinu stabilnost finansijskog sistema, a rizik nelikvidnosti realnog sektora, što se kasnije preliva i na fiskalnu sferu.

Može biti interesantno da iz godine u godinu imamo povoljne ocjene stabilnosti bankarskog sistema, dok se konstantno srijećemo sa rizikom fiskalne sfere i nelikidnosti domaće privrede, a valjda bi on trebalo da bude u funksiji razvoja privrednog sektora“, ocijenio je Damjanović, koji je i predsjednik Odbora za ekonomiju.

On je pitao čemu se duguje negativan rezultat banaka, na šta je Dakić odgovorio da se to najviše posljedica stanja u jednoj banci koja je imala povećanu obavezu izdvajanja zbog primjene Zakona o konverziji švajcarskih franaka (CHF) u eure.

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *