Ovo je nova “magična” cijena nafte

Dodajte komentar

Stabilizacija tržišta nafte biće postignuta nakon što cijena za barel dostigne 50 dolara. Upravo ta brojka će u najskorije vrijeme postati “magična” za cjelokupnu naftnu industriju, navodi Blumberg.

Predstavnici britanske kompanije BP, koja je jedna od najvećih igrača na tržištu nafte, istakli su da će moći da ojačaju svoje finansijske rezultate, uključujući i dividende i investicionu politiku, samo ako se cijene vrate na nivo od 50-55 dolara za barel.

Svjetski lider po broju bušotina, kompanija “Nejbors industrija”, već vodi pregovore sa klijentima o proširenju saradnje u slučaju skoka cijena nafte do “pogodnih 50 dolara za barel i više”, navodi Blumberg.

Eksperti kompanije za savjetovanje “Vud Mekenzi” takođe smatraju da će prvih 50 igrača na naftnom tržištu prestati da “krvare” kada prosječna cijena bude 53 dolara za barel.

Ne govori se samo o dostizanju cijene od 50 dolara za barel. Da bi kompanije mogle da se vrate na odmrzavanje projekata, cijene treba da budu iznad 50 dolara za barel i da se stabilizuju barem na tom nivou, naglasio je potpredsjednik za korporativnu analizu u kompaniji “Vud Mekenzi”, Frejzer Mekej.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *