Trijumfalan povratak Argentine

Dodajte komentar

Argentina je pozajmila 16,5 milijardi dolara u trijumfalnom povratku na međunarodna tržišta duga poslije petnaest godina od katastrofalnog bankrota.

Prema riječima argentinskog ministra finansija Alfonsa Prat-Gaja, Argentina je na aukciji državnih obveznica, prvoj od bankrota 2001. godine, prikupila nekoliko milijardi dolara više od prvobitno planiranog iznosa, prenosi agencija Frans pres.

“Period bankrota iz 2001. godine je sada definitivno završen”, izjavio je Prat-Gaj na konferenciji za novinare.

Investitori su, kako je rekao, prihvatili prosječnu stopu povraćaja od 7,2 odsto na obveznice, čiji je rok dospijeća u rasponu od tri do trideset godina.

Dvije trećine novih investitora su, kako je dodao, iz Sjedinjenih Američkih Država, četvrtina je iz Evrope i po pet odsto sa Bliskog istoka i iz Latinske Amerike.

Dio pozajmljenih sredstava, zvanični Buenos Ajres će iskoristiti za isplatu potraživanja prema američkim investicionim fondovima, koji su zahtijevali od Argentine punu isplatu dugovanja koja datiraju još od 2001. godine.

“U petak, kada sredstva od prodaje obveznica legnu na naš račun, uplatićemo 9,3 milijarde dolara ovim kreditorima. Postigli smo 220 aranžmana sa kreditorima”, izjavio je argentinski ministar finansija.

Prat-Gaj je rekao juče da je tražnja investitora za argentinskim obveznicama premašila 60 milijardi dolara, što je nekoliko puta veće od ponude, kojom je, prema prvobitnoj najavi, planirano prikupljanje između 12,5 i 15 milijardi dolara.

Izvor: B92

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *