Bez dogovora o zamrzavanju proizvodnje nafte: Cijene nafte ponovo padaju

Dodajte komentar

Predstavnici zemalja prozvođača nafte nisu uspjeli da se dogovore o zamrzavanju proizvodnje, navodeći da je zvaničnicima potrebno više vremena da donesu odluku, pošto Iran nije učestvovao na samitu, ne želeći da podrži takvu mjeru.

Učesnici samita u glavnom gradu Katara, Dohi, razmatrali su predlog o zamrzavanju proizvodnje nafte na januarskom nivou kako bi se suprotstavili globalnom trendu pada cijene nafte, koja sada iznosi nešto više od 40 dolara po barelu, dok je sredinom 2014. barel koštao više od 100 dolara.

Neuspjeh najvećih proizvođača da se dogovore vjerovatno znači da će cena nafte opet pasti kad se tržišta otvore danas.

Katarski ministar energetike i industrije Muhamed bin Saleh el Sada izjavio je novinarima posle sastanka da 18 zemalja koje su se okupile na samitu vjeruju da se „osnove tržišta generalno popravljaju“.

On je, međutim, izbjegao da odgovori na pitanje da li je odsustvo Irana u današnjim pregovorima uticalo na ishod, kao i da li će još jedan poseban samit biti održan prije sljedećeg sastanka članica OPEK-a u junu.

Poštujemo njihovu odluku i još ne znamo šta će se dešavati u budućnosti, ali to je bila suverena odluka Irana“, katao je El Sada.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *