Britanske banke izgubile 53 milijarde funti zbog skandala

Dodajte komentar

Tužbe i kazne zbog nedoličnog postupanja koštale su najveće britanske banke i zajmodavce u vlasništvu klijenata gotovo 53 milijardi britanskih funta u posljednjih 15 godina, pokazala je najnovija studija.

Iznosi potrošeni za te svrhe potkopali su nastojanja banaka na povećanju kapitala, ograničile im iznose koje mogu plasirati u kredite i smanjile dividende njihovim ulagačima.

Britanske banke pogodili su različiti vidovi skandala, uključujući one povezane s manipulisanjem na valutnim tržištima i referentnim kamatnim stopama, s neprimjerenim prodajama proizvoda osiguranja kredita i složenih proizvoda zaštite povezanih s kamatnim stopama.

I dok su muku mučili s isplatom dividendi dioničarima zbog pomenutih troškova, zajmodavci su nastavili da isplaćuju izdašne bonuse svojim zaposlenima koji se mjere u milijardama, pokazala je studija nezavisne istraživačke kompanije New City Agenda.

“Profitabilnost britanskih banaka u segmentu poslovanja sa stanovništvom narušena je tvrdokornim lošim postupanjem. To je učinilo siromašnijim svakog građanina kroz naše penzione fondove i naše vlasništvo nad bankama spašavanim novcem poreskih obveznika”, kazao je John McFall, direktor istraživačke kompanije i bivši predsjednik odbora riznice.

U izvještaju se navodi da je samo neprimjerena prodaja proizvoda osiguranja naplate banke stajala najmanje 37,3 milijarde funti u najskupljem potrošačkom skandalu u Britaniji.

Bankovni div Lloyds Banking Group bio je primoran da rezerviše iznos od 14 milijardi funti za potrebe pokrića troškova povezanih s nedoličnim postupanjem u razdoblju od 2010. do 2014. godine, gotovo dvostruko više nego ijedan drugi britanski zajmodavac, navodi se u izvještaju.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *