5 stvari koje bi trebalo da znate o tržištu danas

Dodajte komentar

Inflacija u Kini niža od očekivane

Potrošačke cijene su u martu pale 0.4%, što je više od očekivanih 0.3% na mjesečnom nivou. Ovaj pokazatelj ukazuje na to da druga po redu privreda u svijetu usporava, ali investitori ipak čekaju na finalno objavljivanje kvartalnog bruto domaćeg proizvoda za koji se očekuje manji rast i to 6.7% od predviđenih 6.8%.

Počinje sezona objave rezultata u SAD

Ono što bi se moglo očekivati prema prognozama analitičara jeste pad zarada po akciji od 7.9% na godišnjem nivou, što bi predstavljalo treći za redom kvartalni pad. Analitičari smatraju da je po ovom pitanju najproblematičniji energetski sektor koji će prikazati kvartalni gubitak po prvi put nakon 10 godina.

Japanski zvaničnici nastoje da ojačaju jen

Kako je američki dolar pogodio 17-mjesečno dno protiv japanskog jena u ponedjeljak, guverner centralne banke Japana Haruhiko Kuroda rekao je da će BOJ nastaviti da motri kretanja na tržištu i da će intervenisati kada to bude bilo potrebno. Inače, valutni par USD/JPY pogodio je dno na nivou od 107.65, što je najniži nivo od oktobra 2014.

Ministar finansija Njemačke pozvao je centralne banke da zategnu monetarnu politiku

Wolfgang Schauble pozvao je centralne banke da povećaju kamatne stope rekavši da je prekomjerna likvidnost više uzrok nego rješenje problema.

Cijena nafte je skliznula pred važan sastanak

Nafta je pala nakon što su analitičari upozorili da će sastanak 17. aprila u Dohi, predvođen Rusijom i Saudijskom Arabijom imati ograničen efekat na prekomernu ponudu nafte u svijetu. Američki fjučersi nafte pali su 0.38% na 39.57 USD dok je cijena lake nafte tipa „brent“ pala 0.19% na 41.86 USD.

Sinteza Invest Group

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *