Crnogorske banke da otkriju veze sa firmama iz panamskih papira

Dodajte komentar

Centralna banka (CBCG) uputila je bankama koje posluju na crnogorskom tržištu zahtjev za dostavu informacija o njihovoj mogućoj saradnji ili transakcijama sa kompanijama koje su registrovane posredstvom advokatske firme Monsak Fonseka iz Paname, kazali su Vijestima iz vrhovne monetarne institucije, na čijem je čelu guverner Milojica Dakić.

Sa ciljem prikupljanja informacija o eventualnom poslovanju banaka iz Crne Gore sa kompanijama koje su registrovane posredstvom advokatske firme Monsak Fonseka iz Paname, Centralna banka je bankama uputila zahtjev za dostavu svih raspoloživih informacija o njihovoj mogućoj saradnji ili transakcijama sa tim kompanijama, odgovorili su iz CBCG na pitanje da li su od banaka zatražili takve informacije, kao što su uradili finansijski regulatori evropskih država.

Britanska Uprava za kontrolu i nadzor finansijskog sektora (FCA) dala je bankama i ostalima finansijskim institucijama rok do 15. aprila da istraže da li su povezane na neki način sa Monsak Fonseka firmom ili firmama kojima ta advokatska kompanija upravlja. Jedna od najvećih britanskih banaka HSBC odbacila je navode da je koristila ofšor strukture kako bi pomogla klijentima da utaje porez. Francuski regulator ACRP je poručio francuskim bankama da dodatno pojasne njihove odnose pores kim rajevima, njemački regulator, Fin, sprovodi istragu, a ranije ove sedmice su nadzorne agencije u Švedskoj, Holandiji i Austriji saopštile da istražuju poslovanje banaka koje se pominju u panamskim papirima. Izvršni direktor austrijske Hypo Landesbank Vorarlberg, Michael Grahammer, prvi je bankar koji je podnio ostavku zbog medijskih izvještaja o panamskim papirima, mada poriče da je banka prekršila zakone.

Kako je nedavno objavio CIN-CG, dugogodišnji savjetnik crnogorske Vlade za brojne privatizacije Mark Harison predstavnik je firme Mosak Fonseka. Bio je pravni savjetnik Vlade tokom privatizacije Jugopetrola, a Harison je za taj posao dobio više miliona eura. Imao je ulogu i u aferi Telekom, a zastupao je više stranih kompanija među kojima i ofšor firme En plus i MNSS, bivše vlasnike KAP-a i Željezare. Panamski papiri između ostalog otkrivaju ofšor kompanije 12 aktuelnih i bivših svjetskh lidera. Za sada je poznato da je iz Crne Gore u aferu uključeno 13 firmi.

(Cijeli tekst pročitajte u današnjim Vijestima)

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *