Može li svijet odahnuti: Oporavak kineske ekonomije?

Dodajte komentar

Kineska ekonomija bi mogla biti na putu prema oporavku, signaliziraju nedavni ekonomski pokazatelji. Posljednji podaci pokazuju da su aktivnosti u proizvodnom sektoru u martu dostigle najviši nivo još od avgust, a da je neproizvodni sektor takođe preokrenuo trend pada još od decembra.

Profit vodećih kineskih industrijskih kompanija, koji je u prošloj godini svjedočio neprestanom padu, u prva dva mjeseca ove godine je porastao za 4,8 posto.

Ulaganja u nekretnine su doživjele vidljivo poboljšanje u prva dva mjeseca 2016. godine, čime je završen pad rasta u posljednje dvije godine.

Čak je i berza, koja je prošlog ljeta doživjela pad od 50 posto, doživjela umjereni oporavak u posljednjih nekoliko nedjelja, a Šangajski indeks se oporavio na 3000 bodova.

Iako većina ekonomskih podataka, uključujući i indeks potrošačkih cijena (CPI, engl.), tek trebaju da budu objavljeni, analitičari su optimistični što većina ineksa pokazuje zamah.

Očekujemo da će nadolazeći ekonomski podaci za mart pokazati početak oporavka realnih ekonomskih aktivnosti.”, stoji u istraživačkom izvještaju UBS-a.

Prema UBS-u, industrija nekretnina će u martu pokazati pozitivne aktivnosti, s prodajom rasto 5 do 10 posto na godišnjem nivou, što je nastavak dobrog početka viđenog u prva dva mjeseca.

Zahvaljujući rastu cijena hrane, predviđa se i povećanje infalcije. UBS očekuje da će CPI u martu porasti za 2,5 posto na godišnjem nivou te je povećao svoje procjene na 1,9 posto za cijelu godinu.

Brige oko odliva kapitala će takođe biti olakšane zbog jačeg yuana, koji je u martu u odnosu na dolar ojačao za 1,4 posto.

S otkrivanjem potencijalnog cikličkog oporavka, profiti industrijskih kompanija će se i dalje poboljšavati, prenosi investiciona banka CICC.

Rast kineske ekonomije u 2015. je iznosio 6,9 posto, što je najslabija stopa u posljednjih 25 godina.

Kako bi se borila s ekonomskim padom, kineska vlada je poboljšala politike podrške koje uključujuću i višu stopu fiskalnog deficita i olakšice na tržištu novca.

Učinak pojačanih politika potpore se već počeo pokazivati, a nedavni krediti i napori lokalnih vlada u ubrzavanju prodaje nekretnina pokazuje trendove oporavka, tvrdi UBS:

Sa stabilizacijom ekonomskih aktivnosti, u ovoj godini se ne očekuju nova snižavanja kreditnih stopa od strane centralne banke, prenosi CRI.

Poslovni puls

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *