Mazda MX-5 je svjetski automobil za 2016. godinu

Dodajte komentar

Mazda MX-5 je izabrana za svjetski automobil za 2016. godinu. U finalu je japanski sportski coupe pobijedio Mercedes GLC i Audi A4. Među okolišno prihvatljivim vozilima prva je Toyota Mirai.
Ovogodišnji pobjednici izbora svjetskog automobila godine objavljeni su u sklopu salona automobila u New Yorku. Tamo su najviše razloga imali da se raduju u Mazdi, koja je s novom generacijom modela MX-5 već na izboru za najbolji automobil u Evropi zauzela treće mjesto (iza Opel Astre i Volva XC90).

Mazda se u finale najbolja od tri automobila u ukupnom redoslijedu – pored Audija A4 i Mercedes-Benz GLC-a – probila s početne liste koja je brojala 23 automobila. Članovi žirija prvo su popis sveli na deset, a potom na tri najbolja modela prije konačnog odabira.

Mazdinu prestižnu nagradu primio je voditelj programa MX-5 Nobuhiro Yamamoto.

O pobjedniku je odlučivao žiri od 73 automobilskih novinara iz 23 zemlje. Pobjedu Mazde s prepoznatljivim sportskim genima objasnili su Mazdinim povratkom osnovama iz 1989. godine. To znači da je nova MX-5 postala kraća, niža i znatno lakša od prethodnice. Mazda, koju pokreće 1,5-litarskii ili dvo-litarski benzinski atmosferski motor, obećava savršeni suživot automobila i čovjeka.

Osim pobjede u ukupnoj konkurenciji MX-5 je osvojio nagradu za najbolje dizajnirani automobil.
Mazda MX-5 je na vrhu naslijedila pobjednike iz posljednjih godina: Mercedes-Benz C klase (2015), Audi A3 (2014) i Volkswagen Golf (2013).

Ostale tri potkategorije su osvojila sljedeća vozila:

Najbolji luksuzni automobila: BMW serije 7
Najbolji sportski automobil Audi R8
Najbolji zeleni automobil: Toyota Mirai

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *