Na budvanskim Havajima hotel i marina?

Dodajte komentar

Ostrvo Sveti Nikola, naspram turističke prijestonice Budve, neće još dugo biti neuzorana ledina, pišu Večernje novosti.Ukoliko crnogorski parlament usvoji Prostorni plan posebne namene za obalno područje, koji je do sredine marta bio na javnoj raspravi, na ostrvu koje je dobilo ime po nekadašnjem restoranu u havajskom stilu, koji je bio na meti turista, moći će da se gradi hotelsko-turistički centar sa 750 kreveta i drugim sadržajima.

Najatraktivniji dio ostrva, na njegovoj jugozapadnoj strani, gde je predviđena gradnja, površine 37.000 kvadratnih metara, pripada Kompaniji “San investments”, koju povezuju sa biznismenom Stankom Subotićem. Ova firma je u decembru prošle godine izmiriila poreski dug prema Opštini Budva koji je iznosio 600.000 eura.

Budvani su, nedavno na javnoj raspravi, žestoko kritikovali pomenuti nacrt plana, koji je radio Republički zavod za urbanizam i projektovanje, između ostalog i zbog gradnje na ostrvu.

Najoštriji u kritici je bio poznati budvanski arhitekta Vladislav Plamenac, koji je kazao da da bi gradnja marine sa 150 vezova, kakva se planira, bila “ekološka bomba”, i da treba jednom da se stane sa betoniranjem gotovo cijele “rivijere bisernih plaža”.

Uz konstataciju da bi, recimo u Hrvatskoj, protjerali iz države onoga ko bi predložio da se gradi na Lokrumu ili Mljetu, arhitekta i predsednik Mjesne zajednice Stari grad u Budvi Slobodan Mitrović je kazao:

Nama je ostrvo Sveti Nikola isto što je Dubrovčanima Lokrum. Ovako nas uništavate – poručio je planerima Mitrović.

Dio ostrva, kojeg u narodu nazivaju još i Školj, kupio je devedesetih godina od sestara nasljednica Vukčević i Piletić, beogradski biznismen, nekadašnji visoki funkcioner JUL-a drNenad Đorđević. Pošto je izgradio lukobran u koji je ugrađeno dosta novca i kamena, namjeravao je da podigne turističke objekte.

Biznismen Stanko Subotić je izmirio gotovo sve dugove prema Crnoj Gori. Skinuta je hipoteka i sa vile “Montenegro” na Svetom Stefanu, prvog objekata sa pet zvjezdica na crnogorskom primorju, pošto je firma “Manola menadžment LTD” iza koje kako tvrde lokalni mediji stoji Subotić, izmirila dug Opštini Budva na ime poreza na nepokretnosti.

Izbrisana je i hipoteka Prve banke na ovaj objekat pošto je izmiren dug za kredit od 120.000 evra, koji je pre četiri godine uzela firma “Talmot trevel turs”, koju navodno kontroliše Subotić.

Analitika

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *