Javni dug za tri godine 80 odsto BDP-a

Dodajte komentar

Izvršni direktori Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) pozvali su Crnu Goru da preduzme mjere i obuzda izdatke za plate u javnom sektoru, poboljša održivost penzijskog sistema i poveća ubiranje prihoda u cilju smanjenja javnog duga, koji bi u naredne tri godine mogao da pređe 80 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Izvršni odbor MMF-a je u zaključcima za Crnu Goru povodom konsultacija iz 2015, naveo da povećanje penzija i plata u javnom sektoru, uvođenje naknada za majke sa troje i više djece, kao i poreski podsticaji za strateške projekte predstavljaju dodatni pritisak na budžet.

Direktori su predložili da se mjere, koje bi javni dug smanjile na 60 odsto BDP-a u srednjoročnom periodu, dopune sa snažnijim fiskalnim okvirom, uključujući i detaljne srednjoročne planove i reforme upravljanja javnim finansijama.

Kako su naveli, izdaci za plate visoki su čak i u poređenju sa regionom. Podsjećaju na preporuke Misije MMF-a iz novembra da se zamrznu plate u javnom sektoru u kratkom roku i smanji broj zaposlenih u lokalnoj samoupravi. Tada je preporučeno i zamrzavanje penzija, povećanje poreza za turizam i ukidanje PDV izuzeća.

U MMF-u smatraju da malo povećanje turističkih poreza i PDV-a može donijeti rast budžetskih prihoda. Podizanje PDV-a na jedinstvenu stopu od 19 odsto moglo bi, kako smatraju, teorijski donijeti rast prihoda od 1,5 odsto BDP-a.

Crnogorska ekonomija se oporavila u posljednjoj godini, a čini še da će se rast nastaviti u 2016, na tek nešto više od četiri odsto. Srednjoročni izgledi za rast podstaknuti su izgradnjom autoputa Bar-Boljare. Vlada namjerava da nastavi sa fiskalnim podsticajima i javnim infrastrukturnim projektima za podsticanje ekonomskog razvoja. Međutim, iako Vladina strategija rasta može donijeti značajne dobitke, ona takođe nosi značajne rizike, posebno za javne finansije. Crna Gora je i dalje osjetljiva na promjene u spoljnoj tražnji i globalnim finansijskim uslovima, naveli su direktori MMF-a.

Izvor: Vijesti

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *