8 krucijalnih faktora za uspjeh u modernom biznisu

Dodajte komentar

U eri startapa i preduzetništa često se postavlja pitanje opstanka na tržištu. Moderno poslovanje zahtjeva stalne inovacije, koliko god da ste godina u biznisu. Počnite od ovih savjeta za prosperitet.

Nađite potrebu za određenim poslom na tržištu

Koliko god da vam se čini da imate revolucionarnu ideju, prvo istražite tržište, savjetuje Noobpreneur. Ideja je sigurno dobra ali možda ne postoji dovoljna potreba ili već postoji proizvod. Mnogi startapi se gase već u prvih 18 mjeseci poslovanja. I velike investicije su tako padale u vodu.

Fokusirajte se isključivo na ciljeve koje želite da postignete

Čak i nakon istraživanja tržišta i dobog predstavljanja proizvoda, neki poduhvati propadaju. Svjedoci smo uspjeha iPod-a i iTunes-a, kompanije Apple. Ali u istom periodu Microsoft je imao slične poduhvate, koji su nažalost loše završili. Glavni razlog je nedostatak fokusa na stvari koje je Microsoft želio da postigne, umjesto čega je samo ispratio tržišni talas potražnje za takvim proizvodom.

Ako kasnite za nekim, moraćete da ga sustignete

Trenutna poslovna dinamika je izuzetno kompetitivna i svodi se na to ko će prvi da ugrabi veliki dio tržišnog udjela. Ipak, nije sve u tome da budeš prvi već da budeš najkvalitetniji sa proizvodom. Iako su govorili da će Facebook da se ugasi pojavom pametnih telefona i aplikacija koje oni pružaju, on je sve iznenadio prelaskom na tu platformu koja je danas najposjećenija aplikacija. Sustigni konkurenciju i uhvati se sa njom u koštac.

Što veći problem, veća nagrada

Kada krenete u pokretanje sopstvenog biznisa nailazićete na bezbroj problema. Ali ukoliko želite da napravite nešto zaista veliko, moraćete da se uhvatite u koštac sa još većim problemima. Sve zavisi od toga koliko ste sebe spremni da uložite i da se žrtvujete za sopstveni cilj. Tražite više.

Više se fokusirajte na mušterije nego na zaradu

Nema bolje reklame od zadovoljnih mušterija, a samim tim ni dobre zarade. Potrudite se da ugodite ljudima za koje pravite posao i da im stalno budete na raspolaganju i izlazite u susret. Oni će drugima govoriti o vama. Pogledajte samo primjere Amazona i eBay-a.

Učite na svojim greškama i zapamtite ih

Ljudski je griješiti i svi griješe, kao što smo mnogo puta čuli. Ali na tim greškama nastaju lideri i uspješni. To je najbolja škola i ona će vas razlikovati od drugih. Takođe, ljudi koji su okusili velike greške su obazriviji, realniji, strpljiviji i mnogo rjeđe ponovo griješe.

Nikada nije kasno da ponovo osmislite

Nijedan posao i uspjeh nisu vječni. Ukoliko ste zaglibili sa poslom ne treba tek tako da dižete ruke od svega. Nikada nije kasno da stanete, udahnete i ponovo počnete mudrije. Pogledajmo primjer kompanije IBM. Oni su bili gigant osamdesetih godina kada je riječ o računarima. Mnogo puta su doživljavali velike gubitke. Bilo je trenutaka kada im je trebala inovacija ili postaju prošlost. Do 2010. godine ponovo se pozicioniraju kao provajderi IT usluga. A onda ponovo postaje najprodavanije softversko rejšenje na svijetu.

Budite svjesni novih tehnologija koje vam mogu donijeti prednost nad konkurencijom

Sveti gral svakog poslovnog uspjeha je biti ispred konkurencije, makar za jedan korak. Trenutno vam u tome najviše može pomoći tehnologija. Giganti kao što je Uber su svoje cjelokupno poslovanje stvorili baš na ovoj prednosti. Nije sve u samom proizvodu. Morate znati kako da ga plasirate i modernizujete.

Bizlife

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *