Rusi najavili tužbu protiv Azmonta

Dodajte komentar

Vlasnici zemljišta u Đenovićima, ruski državljani Nataliya Sidorova i Sergey Kochergin, najavili su parnični postupak protiv Azmont Investmentsa zbog obavljanja građevinskih radova na njihovom posjedu, dok iz kompanije tvrde da grade isključivo u skladu sa ugovorom o dugoročnom zakupu.Advokat Sidorove i Kochergin Milija Mijanović kazao je da su se njegovi klijenti četiri puta obraćali investitoru, koji za obavljanje radova u prethodnih pet mjeseci nije tražio saglasnost vlasnika zemljišta, ali da odgovore nijesu dobili.

S obzirom na to da investitor ima namjeru da nastavi da ignoriše postojanje vlasnika zemljišta, pozivajući se isključivo na saglasnost crnogorske Vlade, predmet će morati da preuzmu pravosudne institucije“, saopštio je Mijanović na konferenciji za novinare.

On je dodao da njegovi klijenti traže da se nekretnine vrate u pređašnje stanje ili da im se, ukoliko je to nemoguće, nadoknadi šteta.

Ukoliko investitor, ipak, nađe za shodno da obrati pažnju na postojanje vlasnika zemljišta, morao bi da joj objasni zbog čega već pet mjeseci na neprofesionalan način odbija komunikaciju sa njima“, rekao je Mijanović.

On je saopštio da njegovi klijenti ne žele da spriječe ili na bilo koji način ometaju izgradnju turističkog kompleksa Portonovi, koji predstavlja državni interes i veliku investiciju za Crnu Goru.

“Enigma je po kom pravnom osnovu bilo ko, pa makar i ozbiljan investitor, može bez saglasnosti vlasnika da uđe na tuđi posjed sa mehanizacijom, zauzme ga, fizički uništi dio parcela i zatvori prolaz priobalnom pojasu“, naveo je Mijanović.

On je kazao da ne osporava da je za predmetno zemljište kod Uprave za nekretnine upisan teret po kojem se ono nalazi u zoni morskog dobra.

Da li to znači da upisano pravo svojine kod takve vrste tereta nema nikakvog značaja i da ne proizvodi pravno dejstvo ni prema državi, niti prema trećim licima“, pitao je Mijanović.

On smatra da je ponašanje investitora, koji mjesecima ne želi da komunicira sa vlasnikom zemljišta na kojem se izvode radove, niti da mu da bilo kakav odgovor, nonšalantno.

Mijanović je rekao da se građevinska inspekcija, koja je prije nekoliko dana izašla na teren, pozove na Zakon o uređenju prostora i izgradnji objekata, prema kojem se takvi radovi mogu obavljati uz saglasnost Vlade, koju investitor posjeduje.

Tom logikom, za krupne građevinske radove koji u potpunosti mijenjaju stanje na terenu, nije potrebna saglasnost onih koji su upisani kao vlasnici, iako se u Zakonu navodi da za takve radove investitor mora podnijeti i dokaz o pravu svojine“, saopštio je Mijanović.

On je dodao da su vlasnici 27. januara pribavili kopiju svojih parcela kod Uprave za nekretnine, koja je različita od postojeće kopije plana iz 2009. godine.

Razlika je u tome što na novoj kapiji iz nekog razloga ne postoji dio zemljišta na kome se izvode predmetni radovi, pa nije jasno po kom osnovu i na kakav je način kod nadležnog organa obavljena i fizička promjena predmetnog zemljišta opet bez saglasnosti vlasnika“, kazao je Mijanović.

On je pitao i da li teret morskog dobra obesmišljava pravo svojine koja je upisana u tolikoj mjeri da ne dobijaju ni odgovor.

“Smatram da bi trebalo da se zabrinu svi vlasnici nepokretnosti koje se nalaze u zoni morskog dobra, jer se i njima može dogoditi ista situacija“, rekao je Mijanović.

Predstavnici Azmont Investmentsa saopštili su da ta kompanija, kao odgovoran korporativni građanin, ne obavlja bilo kakve građevinske radove na privatnom zemljištu, već isključivo na zemljištu i u akvatorijumu koji su predmet ugovora o dugoročnom zakupu lokaliteta bivše kasarne Orjenski bataljon u Kumboru, koji je potpisan sa predstavnicima Vlade.

Azmont Investments ponosno gradi Portonovi rizort u Kumboru, u saradnji sa svojim partnerima. Svi građevinski radovi izvode se u zahvatu Državne studije lokacije Kumbor – Sektor 5, u skladu sa zaključkom Vlade kojim se odobravaju pripremni radovi većeg obima za izgradnju objekata od opšteg interesa i građevinskom dozvolom“, kazali supredstavnici kompanije.

 

 

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *