Poslovni stil: Kako ispravno slagati boje?

Dodajte komentar

Ukoliko želite dobro da izgledate, nije dovoljno samo obući kvalitetne odjevne predmete, jer vam niti savršeno odijelo neće pomoći ukoliko niste pravilno složili boje, odnosno uparili ga s košuljom koja mu bojom odgovara, kao i kravatom i cipelama. Pri slaganju boja postoje neka osnovna pravila koja bi trebalo poštovati.

Bijela košulja ide uz sve

Bijela košulja ide doslovno sa svim pa je obucite kada niste sigurno šta obući. Ukoliko oblačite odijelo kombinujte je s kravatom jarkih boja ili kravatom s uzorkom, ili je jednostavno nosite ispod pulovera sa V izrezom. Osim što ide sa svim, prednost joj je što ćete uvijek izgledati otmeno i profinjeno.

Siva neutralizuje boje

Ukoliko eksperimentišete s bojama (posebno bojama kravate) koristite sivu kako bi prigušili jarke boje, a prednost je i što siva ide gotovo sa svim bojama. Stoga, ukoliko želite dodati malo jače boje obucite sivo odijelo, jaknu ili pulover i imate dobitnu kombinaciju.

Izbjegavajte pantalone u bojama

Koliko god voljeli da eksperimentišete s bojama, po svaku cijenu izbjegavajte nabavku i nošenje pantalona u bojama! Pantalone jakih bojaizgledaju smiješno i skreću đažnju s gornjeg dijela koji bi trebao biti i najprimjećeniji.

Nosite različite boje jednakih nijansi

Za najbolje rezultate, sve boje koje nosite trebale bi biti jednake nijanse. Dakle ako nosite više boja pokušajte ih uskladiti da budu jednako svijetle odnosno tamne. Jednostavno se odlučite ili za svijetle tonove, ili za tamne…

Koristite komplementarne boje

Sjetite se likovnog iz škole, i to znanje primjenite i u vašem stilu odjevanja. Ako ste slučajno zaboravili, slažu se – crvena i zelena, žuta i ljubičasta, plava i narančasta. Usklađivanje tih boja zajedno je znak pouzdanja i umijeća u odjevanju! Tako barem stručnjaci tvrde!

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *