Moody's snizio rejting Hrvatske

Dodajte komentar

Agencija Moody's snizila je u petak dugoročni kreditni rejting Hrvatske u stranoj valuti na Ba2, a kao ključne razloge navela visok javni dug i nastavak slabih izgleda ekonomskog rasta u srednjem roku, a zadržala je i negativne izglede.
Moody's je snizio hrvatski kreditni rejting u stranoj valuti sa Ba1 na Ba2, a u domaćoj sa A3 na Baa1.

Jedan od ključnih razloga za takvu akciju Moody'sa veliki je i rastući teret javnog duga, koji je krajem 2015. godine bio oko 86 posto BDP-a, a analitičari te agencije procjenjuju da će do 2018. premašiti 90 posto.
Kako ističu, to uvelike premašuje prosjek uporednih zemalja s rejtinog Ba1, koji se kreće oko 45 posto BDP-a i nije baš vjerojatno da će se njegov trend preokrenuti do kraja decenije.

Drugi ključni razlog snižavanja rejtinga je nastavak slabih srednjoročnih izgleda za ekonomski rast. Uprkos nedavnom izlasku iz recesije, u Moody'su vjeruju da je potencijalna stopa hrvatskog ekonomskog rasta ispod 1 posto, što je nisko za ekonomiju koja konvergira i ispod ostalih ekonomija koje ‘hvataju korak’.

U toj agenciji procjenjuju da će ove godine stopa ekonomskog rasta biti oko 1,5 posto.

U Moody'su očekuju da bi Hrvatska u iduće četiri godine mogla imati rast u prosjeku za 1,7 posto, što je znatno niže nego prije krize, pri čemu navodi da su u razdoblju do 2000. do 2007. u prosjeku ostvarivane stope rasta od 4,5 posto.

Sada sve tri vodeće svjetske rejting agencije – Moodys, Fitch i Standard&Poor's – drže kreditni rejting Hrvatske dva stepena ispod investicijskog nivoa i to s negativnim izgledima.

Profitiraj.ba

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *