Banke u Republici Srpskoj u minusu 79 miliona KM

Dodajte komentar

Bankarski sektor RS završio je prošlu godinu sa neto gubitkom od čak 79,1 mil KM, a izazvali su ga problemi u tri banke koje su završile u velikom minusu, pokazuju preliminarni podaci Agencije za bankarstvo RS.

Rezultat banaka u prošloj godini najgori je u posljednjih pet godina. Poslovanje banaka drastično je pogoršano i u odnosu na 2014. godinu, kada su ostvarile profit od 28,1 mil KM. Bankarski sektor RS čini devet banaka, a prema preliminarnim podacima Agencije za bankarstvo u 2015. godini šest ih je poslovalo pozitivno. Njihova zajednička dobit prije oporezivanja iznosila je 66,7 mil KM. Dobit profitabilnih banaka je porasla za 18% u odnosu na 2014. godinu, iako je tada u plusu bilo osam banaka koje su zaradile 56,4 mil KM. Podaci Agencije za bankarstvo pokazuju da su tri banke koje su poslovale negativno imale ukupan minus od 138,7 mil KM.

Negativan finansijski rezultat iskazale su jedna velika banka, jedna manja banka i Banka Srpske u privremenoj upravi – istakli su u Agenciji za bankarstvo RS.

Prihodi svih banaka sa sjedištem u RS smanjeni su prošle godine u odnosu na prethodnu za tri procenta na 458,7 mil KM. Rashodi banaka su iznosili 528 mil KM i povećani su za 21% u odnosu na 2014. godinu.

Direktor NLB Razvojne banke Banjaluka Radovan Bajić kaže da je gubitak pomalo neočekivan, ali da, ipak, neće uzdrmati bankarski sektor.

Najvažnije je da je šest banaka, među kojima se nalaze uglavnom najveće banke koje predstavljaju okosnicu bankarskog sistema, iskazalo dobit, jer ona ukazuje na stabilnost njihovog poslovanja. Mislim da je bankarski sektor RS stabilan i vjerujem da će i banke koje su iskazale gubitak osigurati adekvatnost kapitala koja im je neophodna za nesmetano poslovanje u skladu sa zakonskim propisima – kaže Bajić.

Ekonomski analitičar Zoran Pavlović smatra da je minus bankarskog sektora posljedica gubitaka nastalih na osnovu nenaplativih potraživanja iz prethodnih godina.

Pojedine banke nisu naplatile potraživanja od nekih kompanija koje taj novac jednostavno ne mogu vratiti. Važno je da sve ostale banke normalno posluju i nema sumnje da je bankarski sistem stabilan. Gubici postoje, ali problemi nisu toliko ozbiljni da bi uzdrmali cijeli sistem – kaže Pavlović.

On naglašava da je dobro što je Vlada RS donijela odluku da Banku Srpske pretvori u finansijsku instituciju koja će se baviti samo poslovima platnog prometa, jer je svaki oblik sanacije ili restrukturisanja mnogo bolje rješenje od likvidacije.

Indikator

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *