Koliko dugo u prosjeku traje potraga za poslom?

Dodajte komentar

Odgovor na pitanje ‘Koliko dugo traje potraga za poslom?’ zavisi od dosta faktora. Oni koji traže posao sigurno bi voljeli da čuju konkretan odgovor, ali to na žalost nije moguće.

Posao možete pronaći za dva dana, a možete ga tražiti mjesecima, pa i godinama. Stručnjaci su s vremenom (vrlo okvirno i sa zadrškom) ustanovili da je za posao koji je godišnje plaćen 10 hiljada dolara potreban mjesec traženja. Naravno, vrlo je malo istraživanja i činjenica koje podupiru takvu pretpostavku. Isto tako, toliko je faktora koji mogu uticati na vrijeme potrebno za pronalazak posla da je bilo kakva, čak i okvirna, pretpostavka jednostavno besmislena na individualnom nivou.

Faktori koji utiču na trajanje potrage

Prije svega, u obzir treba uzeti generalno stanje ekonomije i tržišta rada, kao i ekonomske uslove na području na kojem osoba traži zaposlenje. Isto tako, bitan je i broj poslova koji se nude na području potrage.

Ključni faktor je i geografska fleksibilnost osobe koja traži posao, zajedno s fleksibilnošću na području preferencija vezanih za odabir posla (znatno je teže pronaći posao ako osoba traži specifičan i točno definisan posao u odabranoj industriji). Dodatno, što duže je osoba nezaposlena, potraga će duže trajati.

Za kraj, u obzir treba uzeti i osobine svake osobe koja traži posao. Količina energije i vremena uloženog u traženje posla može biti presudan faktor, zajedno s kvalitetom strategije i umreženošću. U tu grupu faktora, naravno, treba ubrojiti i obrazovanje, vještine te kompetencije.

Neki od faktora, kao što je stanje ekonomije, su činjenice na koje ne možete uticati. Na druge, pak, možete uticati vlastitim izborima.

Podijeli ovaj članak
Ostavite komentar

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *